Zoeken naar Mariken

Het boek staat al een tijdje in mijn boekenkast. Door vakantie- en andere drukte is het er nog niet van gekomen om hem open te slaan, laat staan te lezen. Maar vandaag heb ik onverwacht een dagje vrij en de herinnering om het boek tijdig in te leveren bij de bib, is al binnen. Ik steek een kaars aan en ga zitten.

Pakkend citaat, dat na enig online speuren uit de bijbel blijkt te komen. Dan een bij de sfeer van vandaag passende tekening: regen, wind, een verlaten landschap.

Het is onverwacht en lang geleden dat een verhaal me zo uit tijd en ruimte trekt, naar een andere wereld toe. De ‘graphic novel’ neemt me mee naar Middeleeuws Nijmegen. Naar de donjon, de Groote Markt en de Priemstraat. Over de route van Mariken en Moenen naar Antwerpen. Een sprong in de tijd, net als die keer dat ik door Middeleeuws Wolfheze wandelde.

Ik geloof dat onze ziel deel uitmaakt van een groter geheel. Een geheel dat voorbij tijd en ruimte bestaat. Voorbij dit leven. En alhoewel mijn hoofd mij steeds weer van dit geloof probeert af te brengen, weet ik ook dat mijn lichaam ‘slechts’ een tijdelijke behuizing is. Net zoals andere lichamen dat in het verleden waren en in de toekomst zullen zijn.

Ik ben nog zoekende naar de levens die ik leefde, maar prijs me vandaag gelukkig met Zoeken naar Mariken, omdat zij me daar wel weer een stukje dichterbij heeft gebracht.

‘De zon begint te schijnen.

Laat ik opstaan.

Voor altijd.’

Uit: Zoeken naar Mariken

4 gedachtes over “Zoeken naar Mariken

  1. Saar zegt:

    Ik ben even gaan kijken naar dat boek… Wat ziet het er prachtig uit. Het is niet iets wat ik normaal gezien zou lezen, maar wauw. Ik ga eens kijken of ik het ergens kan uitlenen.

    Ik geloof ook in die ziel en dat geheel. En mijn hoofd wil me ook altijd iets anders wijs maken. Maar soms is geloof echt niet rationeel. Het hart weet dingen die het hoofd niet begrijpt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s