Het gewone bijzonder

Zaterdagmorgen, half zeven. Ik word uit mijzelf wakker. Voel even teleurstelling, omdat ik deze dag kan uitslapen. Tegelijk weet ik dat ik het ochtendmensritme niet uit mijn lijf kan halen. Bovendien ligt er beneden een hondje op mij te wachten.

Weer terug van de wandeling wuift Manlief, die moet werken, mij terug naar bed. Ik maak het mijzelf comfortabel met dekens en kussens en installeer mij met mijn vulpen, schriftjes en boeken. De eerste twee raak ik niet aan, omdat ik in mum van tijd in andere werelden ben. IJsland bijvoorbeeld, land van gletsjers en vulkanen, en van oude en nieuwe goden en godinnen.

Twee uur later sta ik besluiteloos voor de spiegel. Ik heb zes paar enkellaarsjes besteld waaruit ik wil kiezen. Eigenlijk vind ik er geeneen het geld waard. Maar toch. De ballerina’s en pumps worden nu echt te zomers. Ik besluit nu geen keus te maken en pak ze allemaal weer in. Wie weet morgen, of overmorgen. Ooit deze herfst.

Knoet knaagt gras en gaat liggen knauwen op de bal, terwijl we nog niet eens op ‘ons’ grasveldje zijn. Mijn blote voeten voelen de koude stoeptegels. Het geeft beide niet. Ik neem mijn omgeving op mijn gemak in mij op en zie regenboogkleuren in de dauwdruppels op het gras. Er rijden auto’s langs. Een enkele passagier kijkt glimlachend naar het misschien wel ongewone tafereel dat de blootvoetse vrouw en het witte hondje vormen.

Als ik even later in het zonnetje op mijn garagepad zit en op zoek ben naar een oud recept, vind ik ik die klapper het handschrift van mijn afgelopen jaar overleden schoonmoeder. Draadjes van haar leven: Taramasalata. Saucijzenbroodjes. Mosselen. Een wesp landt tussen de kinderkopjes.

Er is vanalles dat ik zou kunnen doen vandaag. In de praktische doe-modus schieten en zaterdagse klussen doen. Wandelen in een herfstig bos. Koffiedrinken met een vriendin van lang geleden. Ondertussen kijk ik naar het gemaaide gras dat nog aan mijn voeten plakt. Doe ik verder niets zicht- of tastbaars. Maar mijn ziel weet beter. Want waar ik mij steeds meer verdiep in het bijzondere gewoon te maken, maak ik vandaag het gewone bijzonder.

2 gedachtes over “Het gewone bijzonder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s