Het noordwesten ín het leven

Ik schrijf op een privéblog, die Noordwest van het leven heet. De titel is -onder andere- een verwijzing naar waar ik nu mee bezig ben, de opleiding tot Rouwvrouw. De dood is namelijk, figuurlijk gezien, ten noordwesten van het leven. Maar er is ook een noordwesten ín het leven.

Vijf weken geleden blesseert Grote Zoon zijn knie tijdens een internationaal American Football-kamp. Vermoedelijk een gescheurde meniscus. Hij kiest voor een fysiotraject en na drie weken stagneert het herstel. Afgelopen woensdag werd met een MRI duidelijk waarom: hij heeft een afgescheurde kruisband.

Dat nieuws komt onverwacht en hard aan. Voordeel bij deze pech is het vrijvallen van een operatie-gaatje, vanmorgen in plaats van begin 2019. Dus breng ik vandaag Grote Zoon naar het ziekenhuis, en tegelijkertijd naar het noordwesten ín het leven.

Want met de geboorte van een herstelmoment, het maken van een nieuwe kruisband, sterft ook zijn droom. Een droom om dit seizoen zodanig op te vallen in zijn sport dat hij wellicht naar Amerika zou kunnen voor een jaar, of misschien zelfs langer. Het tussenjaar als zodanig is plots voorbij, omdat het herstel negen maanden tot een jaar zal duren.

Als ik naar mijn werk rij, zie ik midden op de dag de Maan in haar Laatste Kwartier. De tranen stromen vrijuit als ik me de ‘toevalligheid’ realiseer. Ze bevindt zich immers in het noordwesten van haar cyclus. Niet veel verder, op de snelweg, zie ik Duif, mijn krachtdier, met een plotselinge beweging voor een vrachtwagen langs zwenken en zo haar eigen leven redden.

Duif spiegelt mijn liefde voor Grote Zoon en daarmee ook de pijn die ik met hem meevoel. Tegelijk houdt ze me voor dat het universum nu eenmaal onverwachte bochten en afslagen kent, die uiteindelijk wel tot een bestemming leiden. En die zelfs het leven kunnen redden.

Met al mijn opgedane levenswijsheid kan ik zo naar nu kijken. Grote Zoon, in al zijn jeugdigheid, waarschijnlijk nog niet. Voor hem is dit einde droom. Later op de middag realiseer ik mij de grootheid van het verdriet dat afgelopen week zo zicht- en voelbaar wordt. Geen ontkomen aan. Het heeft het formaat van Rouw.

Gelukkig beweegt Maan zich ook langzaamaan van Noordwest naar Noord. Ze gaat naar de plek waar stilte en rust heersen; waar herstel en heling kunnen plaatsvinden. Daarna gaat ze door naar het Noordoosten, waar de conceptie van nieuwe dromen en nieuw leven plaatsvindt.

De meeste dromen zijn bedrog. Ik weet ook dat het bedrog een blessing in disguise kan zijn. En stiekem hoop ik deze visie op het leven woordenloos op Grote Zoon te kunnen overbrengen.

4 gedachtes over “Het noordwesten ín het leven

  1. Saar zegt:

    Het sterven van een droom moet echt niet makkelijk zijn voor je Grote Zoon! Hopelijk kan hij, net als jij, er ook een wijsheid in zien. Ik wens hem om te beginnen vooral een spoedig herstel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s