Guilty de dag plukken

Al een week of vier breng ik Grote Zoon naar de fysio. Vanwege een hersteloperatie aan zijn voorste kruisband mag hij tijdelijk niet autorijden. Gelukkig is dat zo aan het einde van het jaar nauwelijks een probleem op m’n werk.

Deze zelfde periode brengt natuurlijk de Top2000 met zich mee. Ik vind m niet alle jaren even leuk. Soms lijk ik enkel in te tunen op herriemuziek. Maar dit jaar lijkt het anders.

Ik ontvang, ook inmiddels traditie, deze magische dagen ook weer de mails van Maantijd. En een van de opdrachten voerde ik gisteren, verlaat uit: een collage voor het komende jaar, met één plaatje per maand.

En dan zijn er van die mooie momenten, waarop alles samen lijkt te komen, en het universum een collage plakt van mijn leven.

Want op de terugweg met Grote Zoon komt Karin Bloemen langs. Enerzijds verzachten haar woorden de krassen in mijn hart: je moeder verliezen is een universeel verdriet, dat ik inmiddels al te goed ken. Anderzijds maken ze de complexiteit tussen moeders en dochters, en misschien ook tussen moeders en zonen voelbaar in de besloten ruimte van mijn auto.

Ik voel dat Grote Zoon de woorden in zich opneemt en als het is afgelopen zegt hij droog: ‘Daar zat nu helemaal niets positiefs in, dan zeggen jullie iets van mijn rapmuziek. Gewoon een vette beat eronder en het gaat over hetzelfde.’

Tijdens het collageplakken voor volgend jaar ben ik me erg bewust van het (te) weinig rust nemen in deze tijd. Eigenlijk werk ik altijd tussen de feestdagen. Alleen Oudjaarsdag is Heilig Vrij, omdat ik dan volgens geheim familierecept oliebollen bak. Ik neem me voor volgend jaar twee weken vrij te plannen.

Maar vanmorgen vroeg, op de fiets naar mijn werk, weet ik waarom het zo samenvalt: guilty pleasure Barry Gibb fluistert in mijn oor; Gladys Knight brengt mijn jeugd voorbij, Lange Frans en Thé Lau roeren mij tot tranen. Dit jaar brengt de Top2000 mij de bitterzoete herinneringen die mij het leven doen lieven. En vooruitlopend op volgend jaar besluit ik de (werk)dag te plukken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s