Omdat morgen alles anders kan zijn

Vernieuwing. Een verbeterde versie van mijzelf, of iets of iemand anders. Het is goed en hoort bij het leven. Maar sommige dingen hoeven niet te veranderen. Oudjaarsavond bijvoorbeeld.

Vorig jaar deden we het wel anders. Na een verdrietige week rijden we tamelijk impulsief naar Zwitserland, om Oud en Nieuw te vieren bij mijn broer. Oudjaarsdag wordt helemaal gekkenwerk. Ik zie ons nog in zijn fourwheeldrive door besneeuwd Interlaken de berg afsuizen, op weg naar het laatste parkeerplekje dat Schwägerin-lief met haar leven verdedigt.

Een uur later zitten we bovenop de Jungfrau aan een heerlijke lunch. Ongetwijfeld rösti, en ik herinner mij droge witte wijn en smakelijke spruitjes. Dan splitsen we op: vrouwen en kinderen gaan met de slee. De vaders moeten, om gezondheidsredenen, met de trein naar beneden.

Na een wervelende sledetocht, waarvan ik nu weet dat daar serieus mensen het leven bij laten, moeten we de laatste etappe ook met de trein. Teveel ijs op het parcours. Dan belt broer. Manlief is uit de trein gestapt om de laatste etappe te voet af te leggen (niet wetende dat er zoveel ijs ligt) en is gevallen. Is naar onbekende medische bestemming vervoerd door een lieve Zwitserse dame.

Het script van een film volgt. In grote lijnen: onder de pijnstillers met 150 kilometer per uur naar een ziekenhuis in Basel, alwaar manlief en ik Oudjaarsavond doorbrengen. Arm gecompliceerd gebroken, operatie in Nederland noodzakelijk. De anderen bakken de oliebollen.

Nee. Sommige dingen moeten blijven zoals ze al jaren zijn. Ik maak ritueel beslag, volgens geheim familierecept. Ik zing mee met de Top 2000, terwijl Knoet zich verstopt (ik dacht altijd voor de knallen?!). Ik bak ritueel oliebollen. Ik deel ze ritueel uit. En kijk -bij het doen van een laatste boodschap- mijn ogen uit in het dorp, waar mensen in de rij staan voor de oliebollenkraam.

Vanavond gaan we, al net zo ritueel, naar onze oude buurtjes. We trekken om zeven uur de champagne en proosten dan op het leven. Dit jaar meer dan ooit. We weten dat er slechts één vernieuwing mogelijk is. Nóg meer Carpe Diem. Nog meer Pluk de dag, omdat het morgen allemaal anders kan zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s