Koningin van Weemoed

13 juli 1985. Ik weet nog waar ik was. Slechts glimpsen zag ik toen. En toch raast het kippenvel over mijn armen als ik de beelden nu megagroot voor me zie. Is het mijn levenservaring die dat nu doet?

Ik luister, door de beelden en door de kennis van de toekomst van toen, nu zo anders naar de woorden en de muziek. Het kippenvel, koude rillingen over mijn rug en tranen in mijn ogen wisselen elkaar af. Maar meer nog dan dat, voel ik continu een meedeinende voet en de glimlach om mijn mond.

Een glimlach vol bitterzoete herinneringen. Van zomers waarin de zon altijd scheen. Waarin ik muziek van Radio Gaga, zonder DJ-gewauwel probeerde op te nemen op een cassettebandje. Ergens meen ik mij te herinneren dat I want to break free een favoriet van mijn moeder was. Voor mij kwam die later, toen ik tijdens Barcelona in Barcelona studeerde.

Toen ik jong was voelde Queen als van vóór mijn tijd. Nu besef ik dat Queen en ik gelijk op lopen in het leven. Ware het niet dat de leadzanger nooit mijn leeftijd heeft gehaald. En ook díe avond staat me nog helder voor de geest. Ik zat aan de bank genageld tot de nieuwslezer het bericht bracht van Mercury’s heengaan.

Het maakt me weemoedig en blij tegelijkertijd, deze film. Het voelt als back to the future. Terug naar de tijd waarin alle mogelijkheden nog open lagen. En waar ik zoveel onzekerheid kende. Ik ben blij dat die tijd achter me ligt. En toch, these were the days of our lives. And I still love you.

2 gedachtes over “Koningin van Weemoed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s