Lieve lente in de lucht

Ze zeggen dat dieren natuurlijke verschijnselen al mijlenver tevoren kunnen aanvoelen of anderszins bemerken met hun zintuigen. Zo ruiken wolven op kilometers afstand bloed, en weten poezen ruim voor het stervensmoment van hun baasje dat het komt, en vertrekken ze tijdelijk naar elders.

Dus toen ik afgelopen week ’s avonds om half elf hanen hoorde kraaien, was ik maar een klein beetje verbaasd, maar wist ik bovenal dat er iets op stapel stond. En omdat ik niet zo vaak meer televisie kijk of de krant lees, duurde het tot gisteren voor het kwartje viel.

Bij het invallen van die avond, was ik even in mijn tuin, om wat oud brood neer te leggen voor de vogels. Zodat ze vandaag meteen konden aanschuiven, zal ik maar zeggen. Daar en toen werd ik overspoeld door een ontroerende en tegelijkertijd overtuigende avondzang van een merel.

Want alhoewel ik van alle seizoenen hou, is dit toch wel een van de hoogtepunten in een jaar. Die eerste vreugdevolle territoriumafbakening van een mannetjesmerel! En het duurt niet lang meer, voordat hij en zijn concullega’s mij ook tijdens mijn ochtendrondje zullen vergezellen.

En vandaag fiets ik, weliswaar met capuchon rond mijn oren en dikke wanten aan mijn handen, zingend naar mijn werk. Het pastellen ochtendgloren belooft een dag die later -achter de ramen van mijn kantoor- wel rokjesdag lijkt.

Ik voel de onrust in mijn lijf, bespeur uitgelatenheid bij al mijn collega’s en hoor buiten hanen doorkukelen tot een uur of twaalf: de lente komt eraan!

Ik wandel in de lunchpauze een extra grote ronde, met halverwege de jas open en de sjaal in mijn hand.

Twee duiven tortelen op een boomtak. Zouden ze weten dat het de dag van de liefde is vandaag?

En nu zit ik hier. Op een bankje, aan de route richting thuis. Even genieten van de zon, met m’n ogen dicht. Die hanen wisten het begin van de week al: Love is in the air en lente in de lucht!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s