Reis van loslaten

Al wekenlang kijk ik uit naar vandaag, maar als manlief me om half twee wakker schudt met de mededeling dat hij toch nu maar vast opstaat en me zo tamelijk ruw en onverwacht uit mijn diepste slaap haalt, ben ik iets minder enthousiast. Onder andere omdat elke handeling en beweging daarna er één is van afscheid. Want over een uurtje gaan we op reis.

Ik denk terug aan het moment dat ik Knoet gisteren in het pension achterliet. Ik zie haar nog ongelovig kijken: ‘Vrouwtje, het kan niet waar zijn dat je me -weer- hier achterlaat.’ En ze weet het precies, dat als de bench meegaat naar het pension, ze een of meer nachten daar gaat doorbrengen (waar ik haar normaalgesproken na een werkdag weer ophaal). Het ritje terug naar huis is altijd even tranen wegslikken. Manlief weet dan precies wat hij moet zeggen of doen om ze te laten stromen.

Ik hou me groot als ik nog slapende Grote en Kleine Zoon wakker kus en ze slaapdronken hoor zeggen: ‘Ik ook van jou.’ Ik wist toen ze geboren werden dat dit moment aan de orde van de dag zou zijn. Kinderen krijgen is loslaten, continu. Vanaf het doorknippen van de navelstreng tot nu, respectievelijk 20,5 en 17,5 jaar geleden. En toch. Het went nooit. Maar ik doe het wel. Met liefde.

Dan de auto in. We zoeven door de nacht. Een prachtige halve maan voor ons. Steeds meer oranje zakkend naar een volgende dag. En elke kilometer die we afleggen, leg ik mijn rollen als moeder en ‘vrouwtje’ verder af. Komt tegelijkertijd een gevoel van vrijheid terug, dat ik vroeger als vanzelf had maar me niet bewust was. En nu ik het wel ken, kost het me moeite en tranen. Ik voel op een en hetzelfde moment het zelfoordeel van een enorme muts én de diepgang van de liefde voor mijn kinderen en mijn hond. Elke reis zonder hen weer.

En ik weet dat het goed is. Leven is loslaten. Liefde is loslaten. Leven is liefde. En vrijheid. En een reisje naar Zakynthos!

Met dank voor de inspiratie aan het reistas-boek ‘Dan neem je toch gewoon een nieuwe. Over mensen en dieren, leven en dood.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s