Als een godin in Griekenland

Wakker worden op dit plekje op Zakynthos voelt als een godin in Griekenland. De hanen kraaien bij het eerste licht, als de lichtjes van de vissers nog zichtbaar zijn in de baai. En als ik een tweede keer wakker word, valt zonlicht door het raam van de terrasdeur en waait een zeebriesje langs het witte gordijn.

De zondag start loom. Uiteraard bestaat mijn ontbijtje uit lobbige yoghurt, walnoten en honing. En wat een luxe om mijn yoga-oefeningen te beginnen op het terras in de zon, en halverwege niet naar binnen te hoeven als onweersdruppels kletteren. Mijn afdakje beschermt.

We besluiten vandaag naar het noordwesten te rijden. Eerst langs de oudste olijfboom van Zakynthos, zo’n 2000 jaren oud. Vrouwelijk schoon laat zich langs de weg zien als sappige weiden vol margrieten, waarin talloze olijfbomen straks hun vruchten zullen dragen.

Dan het stadje met de Maria Magdalena-kerk. Helaas is de deur gesloten, maar het plafondgewelf in het portaal verhaalt van haar aankomst hier in 34 na Christus.

We rijden door naar het scheepswrak aan Navagio Beach. Worden toegewuifd door een oud boertje, die ons enthousiast onthaald bij het klooster vlak ervoor. Tegen zoveel positiviteit kunnen we niet op. We kopen wat we proeven: brokjes gemaakt van amandelen, honing en aardbeien. Knapperig, zoet en smakelijk.

Bij het klooster nodigt een vriendelijke Duitssprekende Griek ons uit in het kapelletje onze ogen uit ons hoofd te komen kijken. Zoveel rijkdom en overvloed voor Moeder Maria en Sint Joris.

En die overvloed is overal! En bovenal in al het groen en bloem dat we tegenkomen. In het blauw van de zee. Op het terras bij de oude Griek die ons zo welkom wuifde toen we zijn dorpje binnenreden.

Het weer laat wellicht wat te wensen over deze dagen, maar verder voelt Zakynthos als een paradijs vol bloemen, mooie vergezichten, vriendelijke mensen. En teveel eten 😊.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s