Land van yoghurt en honing, en regen en rommel

De zon laat zich nog net zien als

ik wakker word. Maar dan drijven al gauw dikke onweerswolken over het eiland richting Griekenland. De donder dondert en gooit plenzen water naar beneden, zo in zee. Een dikke mist trekt langs de kust.

Er is geen reden tot haast vandaag. Tegen elven hollen we naar onze auto. Nemen voor de zekerheid de betonnen in plaats van het gladde ijzeren trappetje. We rijden in zuidwestelijke richting. Naar daar waar ‘s zomers de schildpadden nestelen.

We rijden over een brede straat waar The Strip in Las Vegas nog vrolijk en georganiseerd tegen af steekt. Overal ligt rommel, zijn werklui aan het klussen en ontbreekt enige mening van een welstandscommissie. Ik snap wel dat de schildpadden zich hier nu niet laten zien, en in de zomer hun eitjes diep onder het zand verstoppen.

Een afslag, ach ja wat heet verkeerd, doet ons belanden in de Vallei van de Olijfboomgaarden. Wat een schoonheid, wat een rijkdom, wat een rust. Groen, gras, bloemen en olijfbomen waar ik maar kijk. Een verdwaalde kip of geit. En rust. Hier zou ik wel in willen verdwijnen.

Maar we zijn op weg naar Cameo Eiland. Een piepklein eilandje, verbonden aan Zakynthos door een loopbrug, die zo uit Expeditie Robinson lijkt te komen; de eerste 50 meter slechts metalen dragers, zonder houten loopplankjes. Overal afval, puin en schroot. Wat een puinhoop hebben die Grieken van hun prachtige land gemaakt.

We rijden landinwaarts. Hellingen vol geelbloeiende brem. Met witte leem besmeerde olijf- en citrusbomen. Heerlijk geurende bloesems. En weer die weelderige bermen en gaarden. Citroenen en sinaasappels hangen nog in grote getalen aan de bomen. Er was meer oogst dan er te oogsten viel.

Het voorseizoen laat slechts gesloten restaurantjes, supermarkets en bootverhuurbedrijfjes zien. Geeft niets. Wij genieten van de heerlijke rust die dat brengt. En vragen ons oprecht af wie hier in het hoogseizoen wil zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s