Zon, zee en zwaluwen

Vroeg wakker van de eerste gouden zonnestralen op onze slaapkamermuur, die gemaakt is van grove kalkstenen, aangesmeerd met zandkleurig cement. Een uur later zakken we de zuidoostelijke punt van Zakynthos verder af. Nemen de verscholen afslag naar Dafni Beach, een van de stranden waar in de zomer de zeeschildpadden hun eieren leggen. We rijden de smalle weg eerst omhoog, en na de kam weer omlaag langs de westelijke kant.

Er is niemand op het strand, behalve een kleine poes. Ze verwelkomt ons allerhartelijkst. We lopen tot we niet meer verder kunnen; daar waar de zee de rotsen raakt langs uitgesleten stenen. Ik leg een mandala van calamares-schildjes. Dag Poes!

Ook op het zuidelijkste puntje van het eiland is een zandstrand, waar we ons neervleien tot de zon op zijn hoogste punt staat. Op weg naar ons huisje komen we natuurlijk weer kukelende hanen, broedse kippen en guitige geiten tegen.

We stoppen voor de lunch vlakbij huis. Met uitzicht op Griekenland en de zee is het goed toeven. Zwaluwen vliegen af en aan. Vanuit Afrika lijken ze hier in het paradijs gearriveerd. De maaltijdsalade is enorm (en) lekker, de wijn vol zon maakt lollig en loom. Het toetje krijgen we van het huis.

Het is moeilijk voor te stellen dat ik overmorgen gewoon weer aan het werk ben. Dat hoeft ook nog niet. Voor nu is er alleen hier. En verlies ik mij in de verhalen van de gisteren uitgebrande Notre Dame in Parijs, die ooit een tempel van Isis was. Mijmer ik over de zwaluwtjes die zich willen nestelen onder het afdak van mijn terras. En blijkt dat Isis zich ooit vermomde als zwaluw, om zo bij haar geliefde Osiris te kunnen zijn.

Bijzonder hoe alles toch met alles verbonden blijkt. Ik zoek nog even verder op wat ik ben tegengekomen op dit eiland waar Artemis door de wouden dwaalde en haar tweelingbroer Apollo hemelse sterrenmuziek op de lier speelde. De lier blijkt ooit door Hermes te zijn ontwikkeld en is gemaakt van onder andere … een schildpadschild.

Voor nu klinkt het geluid van de zwaluwen mij als muziek in de oren, en ik kijk nu al uit naar mijn laatste avond en nacht hier. Onder de hemelste sterrendeken ooit.

2 gedachtes over “Zon, zee en zwaluwen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s