Glimlachdag

Uitslapen vandaag, heerlijk. Al ben ik er natuurlijk al rond zessen uitgeweest voor Knoets eerste ronde. Maar daarna nog even lekker onder de wol.

En voor ik het weet is het elf uur. Niet dat ik tot die tijd in m’n bed lag hoor. Nee, uitslapen betekent voor mij tot een uur of negen. Daarna dat heerlijke zaterdagse keutelen: beschuitje, krantje, beetje schrijven.

Pas bij het tweede hondenrondje realiseer ik mij dat het Koningsdag is. De vlaggen wapperen fier in de wind. Natuurlijk hang ik hem ook uit, dol als ik ben op rituelen en tradities.

Dan de tv aan. Even gluren wat de koninklijke schoonheden, zoals ik even later een Cliniclown hoor zeggen, aan hebben. Ik kijk er graag naar. Net zoals naar de heerlijke oubollige activiteiten. En ja, omdat ook dat traditie is. Net zoals de oranje tompoucen straks.

Maar er is ook ontroering. Op het moment dat de koninklijke familie het Straatje van de Glimlach in stapt. Waar clowns hen verwelkomen, en een klein meisje een piepklein kroontje aanbiedt aan WA. De manier waarop hij op dit kleine meisje reageert, is voor mij het bewijs hoe gewoon ze zijn in hun bijzonderheid en hoe bijzonder in hun gewoonheid.

Dit is geen koning die op zo’n moment plechtstatig doet. Dit is een vader van drie dochters, die weet hoe bijzonder dit moment voor dit kleine meisje is.

In alle gekrakeel die er toch elk jaar weer is over of we wel een koningshuis nodig hebben en hoeveel dat allemaal wel niet kost, zie ik graag enige relativering. Zeker ook weer na de donaties voor de heropbouw van de Notre Dame.

Deze man heeft niet gekozen voor zijn rol. Maar hij draagt hem. Vol tradities en rituelen. Heel gewoon en heel bijzonder. En hij bezorgt mij vandaag een traan-met-een-glimlachdag.

Een gedachte over “Glimlachdag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s