Leven en laten leven

Al weken staan er drie namen in mijn agenda bij vandaag. Uiteraard ken ik de vrouwen bij wie de namen horen, maar ik was tot voor kort kwijt waarom ze daar stonden.

Open en eerlijk navragen brengt me het antwoord: als ik geen uitvaart zou hebben vandaag, zou ik met deze dames naar een expositie over heksenvervolgingen gaan, in het kasteel in Helmond. En zo geschiedt.

De expositie blijkt klein, maar daarom niet minder imposant. In 1595 vinden in korte tijd 25 vrouwen in het Peelland de dood door marteling en/of verbranding. Op de brandstapel wel te verstaan. De gruwelijkheden baarden destijds al zoveel opzien, dat ze opgemerkt werden door ons landelijke bestuur, toen in Brussel. En daar zijn de gearchiveerde stukken beter bewaard gebleven dan in wat we nu Nederland noemen. Zie hier het resultaat: een expositie gebaseerd op tastbaar materiaal.

De expositie opent mij meer dan wat ook tot nu toe de ogen. Dat -in een tijd waarin het een bevolking slecht gaat- het makkelijk is onschuldige mensen als zondebok aan te wijzen. Hetzes te beginnen op basis van frustraties, angst en bovenal onwetendheid. Te gaan jagen, tot in de dood.

Dat wat 425 jaar geleden met 25 vrouwen in het Peelland -en nog veel meer mannen en vrouwen op andere plekken- gebeurde, kan nu nog steeds gebeuren. En waarom?

Morgen is het Dodenherdenking. Een herdenking die ik elk jaar heel belangrijk vind. Waar ik ook ben, ik sta en ben twee minuten stil voor wie voor mijn vrijheid heen gegaan is. Morgen is het anders.

Morgen gaat het voor mij niet alleen om de Tweede Wereldoorlog, of welke oorlog dan ook. Morgen, en de dag daarna, en de dagen daarna, gaat het voor mij ook om die vrouwen en mannen, die hun leven lieten en laten, omdat er mensen zijn die menen dat ze daarover mogen beschikken. Om welke reden dan ook.

Vrijheid. Voor wat je ook doet, of laat. Voor wat je gelooft, of juist niet. Zolang je een ander niet schaadt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s