Bron van Ooit

Na een diepe nachtrust en uitslapen voor mijn doen, wandel ik om kwart over zeven mijn eerste rondje. Het rondje langs de dode moedereend en haar kuikens, want daar loop ik altijd, behalve gisterochtend.

Toen zou ik vroeg op pad gaan voor een begrafenis, en dan vind ik het fijn om een langere ronde te lopen, langs het ‘hondenpaadje’. Ik weet nog dat ik enorm genoot van de goudopkomende zon, wiens stralen speelden met de wolken en de bladeren aan de lindes.

Ik herinner me nu ook dat ik eergisteren vond dat Moeder Eend haar kids wel erg dicht langs de straat liet grazen. Ik overwoog haar naar de vijver te jagen, maar zag daar vanaf toen ik me realiseerde dat moeders heel goed aanvoelen waar het gevaar voor hun kinderen dreigt.

Had ik maar …

Want tussen eergisterochtend en gistermiddag is het goed mis gegaan, en slecht afgelopen met hun aardse leven. En terugkijkend op mijn blog van gisteren, zit ik te puzzelen waarom mij dat zo raakt.

Het antwoord staat verborgen in het gedicht dat ik toevoegde. Dat liefde sterker is dan de dood. Als die liefde voelbaar is bij een crematie of begrafenis, dan vind ik dat zó mooi. En dát was wat ik miste, toen ik de eend en de kuikens zag liggen op straat.

Vanmorgen zie ik een paar grotere witte veren liggen in de berm. Waarschijnlijk door de klap weggewaaid. Ik raap ze, uiteráárd, op en neem ze mee naar huis.

Thuisgekomen maak ik een altaartje. Da’s geen ver-van-mijn-bed-religieus ding of zweef-teverig-spiri-wiri. Dat is er vanuit gaan dat wij allemaal verbonden zijn, zelfs voorbij de grens van leven en dood. En dat mijn aandacht en liefde, voor deze dierenzielen, hen voorbij de schok van de botsing helpen.

Ik brand een kaars en luister naar passende cellomuziek. Ik sluit mijn ogen en wens Eend en Kuikens een goede overtocht naar Daar waar we allen vandaan komen, en ook weer naartoe zullen gaan. Ooit, of zoals zij, Nu.

2 gedachtes over “Bron van Ooit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s