Slow reizen met mijn ziel

Ik zie ons nog zo zitten aan het ontbijt in het motel. Vader, moeder en een klein ventje met donker haar. Throwback Saturday. Méér dan vijftien jaar terug in de tijd. De tijd van vóór de schoolvakanties.

Twee weken geleden reisde ik naar Glastonbury en schreef ik hoe het voelde dat mijn lijf sneller reisde dan mijn ziel. Ik dacht toen dat het door het vliegen kwam. Ik weet nu dat het niet alleen dat was.

Ik knipper met mijn ogen, en daar zitten we weer. Aan het ontbijt, in een motel in Lyon. Vader, moeder en twee lange slungels, de één donker, de ander blond. Hoe fijn om eindelijk weer buiten het hoogseizoen te kunnen reizen.

Ooit las ik het boek Noodzakelijk verlies. Over hoe afscheid, verlies en loslaten onvermijdelijk zijn in het leven. Noodzakelijk zelfs, om te groeien bijvoorbeeld. De groei hier en nu is aan tafel te zitten met twee knappe jongemannen, die beiden met een VWO-diploma op zak over twee maanden een nieuwe wereld gaan verkennen.

Een uurtje later meanderen we langs en over de Rhône, rijden we langs frisgroen graan en sappige druivenhellingen. De lucht laat vijftig tinten grijs zien. Op de radio klinken Franse klanken. Ik vang een enkel woord en laat het net zo snel weer los. Ik neem het leven zoals het komt. En mijn ziel reist gemoedelijk met me mee. Alhoewel …

Ik realiseer me dat mijn ziel wel is meegereisd in de auto, en zich tegelijkertijd wat achterhoudt. Om nog niet te hoeven voelen waar ik daadwerkelijk ben beland. Namelijk daar waar het uitvliegen van Grote en Kleine Zoon ook loslaten is. Mijn ziel wil nog niet denken aan het rauwe randje, het rouwrandje, dat daar aan zit, laat staan voelen. Nog niet.

Eerst nog maar eens genieten van hier en nu. En misschien moet ik daar gewoon blijven. Dan volgt mijn ziel vanzelf wel. En dan ben ik waar ik moet zijn. Vast geen toeval dat dat de tip is die ik vanmorgen op Facebook las en deelde: MOVE AS FAST AS YOUR SLOWEST PART.

Illustratie: Catrin Welz Stein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s