De gratie van Duister

Het zeewater was hier vandaag iets meer dan 16 graden. En ik kan je vertellen: dat is koud. Heel koud. Zó koud dat ik echt denk dat ik doodga als ik mij erin laat zakken. Alles in mij roept ‘Nee’. En toch ga ik. Omdat ik weet dat ik mij als herboren voel als ik weer op mijn strandlaken lig.

Ik heb het opgezocht, die 16 graden. Een surferssite geeft dagelijkse updates en adviezen ‘what to wear’; op het water welteverstaan. De afgelopen 20 jaar lag de gemiddelde dagtemperatuur van het water tussen 18 en 24 graden op deze dag. Het water is dus écht koud.

In deze tijd van ‘global warming’ is het gissen naar de oorzaak. Kan ik het veranderen? Nee. Accepteren is ook hier en nu dus de enige optie. En er iets van leren. En dat is wat ik doe.

Bewust omgaan met de schaarste om mij heen bijvoorbeeld. Me nog bewuster voelen van de overvloed in mijn leven. En dit is geen tegenstelling, maar weer een mooi voorbeeld van een paradox. Een schijnbare tegenstelling die mij leert dat er maar weinig nodig is om overvloed te voelen. Al was er lange tijd, horizontale tijd, voor nodig om die diepte in te duiken.

Steeds vaker bevind ik mij in verticale tijd. Tijd vol diepte. En tijd vol gratie. En ook dat woord krijgt voor mij vandaag nieuwe betekenis.

Waar ik gratie vroeger vooral gelijkstelde aan elegantie, leer ik vandaag dat gratie mij ook helpt te herinneren vaart te minderen als het leven te snel gaat. Dat ik rustpauzes mag inlassen vóór ik moe ben. Dat ik geen lijst met oneindige verplichtingen hoef te maken voor anderen of voor mijzelf. Dat ik met de stroom mee mag gaan in plaats van ertegenin (Bron: http://www.keiindeugden.nl).

Ik neem het mee als de boodschap van het Duister, dat deze week weer zijn intrede zal doen. De paradox van duister. Want juíst op de langste dag van het jaar is hij daar. En hoort hij daar te zijn. Omdat waar donker is, is licht. En waar licht is, duister is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s