De cirkel van San Joan en Midzomer

De avond vóór de avond voor San Joan is het al prachtig en onrustig op het strand. De zon geeft een gouden licht en iedereen lijkt vrolijker dan de dag ervoor. Wij eten op ons balkon de tapas die we -met opa- niet op hadden gekregen en de jongens spelen American Football. Daarna val ik onder begeleiding van rotjes en vuurwerk in slaap.

Bijna dertig jaar geleden zag ik een enorm vuurwerk in Barcelona. Het mooiste dat ik ooit had gezien. Het was aan het einde van een half jaar Spaans, Economie en Geschiedenis studeren aan de Universiteit van Barcelona. En zes maanden groter worden dan ik daarvoor was. Geen idee waar het vuurwerk voor was. Maar mooi was het!

Ook vele jaren later was ik een keer in Spanje tijdens San Joan, maar los van de cava, de coca (een soort koek) en het vuurwerk had ik nog geen besef of bewustzijn van de tradities of rituelen.

Dit jaar was ik me er niet van bewust deze vakantie te hebben geboekt in de periode van San Joan. Wel van Midzomer uiteraard. Maar sinds we hier zijn is er geen ontkomen aan. Overal hangen aanplakbiljetten, zijn kraampjes met vuurwerk (in de volle zon!) en liggen de mooiste coca’s in de winkel.

En toen ik afgelopen week langs de heksenwinkel in Palafrugell kwam, zag ik daar een doosje staan, met daarop Ritual San Joan. Was m’n leesbril vergeten, maar het zaadje was geplant dat ik dat doosje voor 23 juni in huis moest hebben.

Al is San Joan een katholiek feest, ook hier erkennen de mensen de voorchristelijke tradities en voelen ze dat Midzomer (dat zij dus vieren op 23-24 juni😆), de kortste nacht van het jaar, ook een van de meest magische is. Eén die voorspoed, geluk en gezondheid brengt. Door over een vuur te springen, de komende 24 uur kruiden te plukken of vannacht te baden in zee.

Ik ga vanavond het ritueel uit het doosje doen. En jij kunt meedoen!

Ik heb vier kaarsen gekregen. Een grote ronde witte, met gouden spikkels. En drie kleine: een rode, een groene en een gele. Wit staat voor veiligheid, rood voor liefde, geel voor geld en werk en groen voor gezondheid. Kruiden, en olie. De laatste twee sprenkel ik tijdens het ritueel ter reiniging rondom de gekleurde kaarsen, die in een driehoek om de witte kaars staan.

Laat weten wat je komend jaar wil laten gaan en welke zeven wensen jij komend jaar vervuld zou willen zien. Wat je wil laten gaan schrijf ik op een briefje en verbrand ik in de witte kaars. Dat past dan weer prachtig bij dit moment van Afnemende Maan.

De wensen voor het komend jaar schrijf ik ook op en leg ik tussen de gekleurde kaarsen. De magische nacht neemt ze mee het universum in.

Na meer dan 25 jaar heb ik enig besef van de betekenis van het feest van San Joan. En de relatie die het – al dan niet bewust of gewenst- heeft met het magische Midzomer. Een cirkel is rond. Ahó!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s