Goedemorgenkus van Zon

Hoe vaak heb ik al niet op deze manier hier gezeten? Op het balkon, laken om mijn schouders, dekentje onder mijn billen? Wakker van de dageraad, wachtend op de Zon.

Misschien is dit wel de mooiste plek en het mooiste moment van elke dag. Mussen tjilpen. Zwaluwen snerpen. Meeuwen krijsen. Ik ben stil.

Vandaag is de zee zacht en glad.

Langzaamaan kleurt de dag. Van schemergrijs naar ijsblauw. Van ijsblauw naar zalmrood. Van zalmrood naar …

Beneden hoor ik een buurman kuchen. Ik ruik koffie en een sigaret. Toch vind ik m aardig 😉. Hij houdt net als ik van dit dagelijkse moment alleen. En ook hij maakt de meeste dagen een foto van dit magische moment.

Ik hoor de ronk van een vissersboot, maar ik zie hem niet. O ja, toch wel; het is het kleine zwarte puntje aan de horizon. De vangst is binnen. Straks lossen en een dutje doen.

Zo meteen haal ik mijn handdoek van het rek en open op muizenvoeten de voordeur. Trap af, dan rechts. Nog een keer rechts. Sleutel twee keer draaien en de roestijzeren poort door. Broodkruimels neerleggen op het muurtje voor ons balkon, voor de mussen.

Daar is het eerste rode boogje van de Zon, schuin tegenover een laatste sikkeltje van de Maan. Al lijkt de Zon vandaag meer een vierkantje, door de zeewolken links en rechts. De hemel kleurt tot regenboog. Rood, oranje, geel, groen, blauw. De zee vervloeit tot gouden tapijt.

Dan voelen mijn voetzolen het vochtige zand. Zie ik de kuiltjes van gisteren. Vind ik toch weer nieuwe schelpen. Nader ik de kabbelde branding. Laat ik mijn handdoek vallen. Stap ik het koele water in.

Morgen rond deze tijd ruim ik onze laatste rommel op, terwijl manlief en onze zonen de tassen in de auto zetten. De herinnering van dit moment staat dan gegrift in al mijn zintuigen. De kleuren, de geluiden, de geuren, het zilt van het water op mijn huid. En de goedemorgenkus van Zon aan Moeder Aarde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s