De kuikens van Lugnassadh

Afgelopen zondag ontwaar ik in het verdorde gras, onder een mollige lindeboom, twee kuikens van een vage soort.

Ze zijn half kaal en half met gele haartjes bedekt. Hun snaveltjes zijn in verhouding zó groot, dat ik aalscholvers vermoed. Hun vleugeltjes bewegen onhandig, staan is er nog niet bij. Nét uit hun ei.

Ik kijk om me heen. Haalt iemand een grap met me uit? Ik kijk naar boven. Geen nest of ouder te zien. Ik neem ze in één handpalm, ben blij dat Knoet er geen aandacht voor heeft.

Thuis geef ik ze een huisje en loop met hen en m’n mobiel terug naar de vindplek. De telefonist van de Dierenambulance determineert duivenkuikens: ‘Het klinkt hard, maar waarschijnlijk hebben de ouders ze uit het nest gegooid, omdat ze niet levensvatbaar zijn. Ik adviseer u om ze onder een struik te leggen. De natuur geeft en de natuur neemt.’

Ik weet het en begrijp het advies. Maar het voelt zo anders.

Met tranen over mijn wangen leg ik ze aan de waterkant, in hoog en zacht gras. Ik aai ze zacht over hun ruggetje, zeg dat het me spijt en wens ze een goede reis. Ergens wacht iemand op ze. Thuis brand ik een kaars. En ik ga de badkamer poetsen als afleiding.

Als ik een paar uur later nog eens ga kijken zijn ze weg. Een reiger? Een poes? Een engel?

Zojuist ontwaar ik in het verdorde gras, onder dezelfde mollige lindeboom, een bundel takjes met veren. Een ‘lossig’ nest, uit de boom gewaaid. En ik vermoed dat de kuikens niet zijn gegooid, maar gevallen uit een eerste, niet zo goed gelukt nest van een verliefd koppeltje.

Morgen is het de Volle Maan van Lugnassadh. Het eerste oogstfeest van drie. Een feest van dankbaarheid. En ja, ik ben dankbaar. Voor de overvloed in mijn leven. En voor de lessen, die ik -soms in disguise– ontvang. Want de natuur geeft en neemt en geeft en neemt, in the circle of life.

Dag duivenkuikens, tot ooit daar, aan de andere kant. Dag vaderduif, dag moederduif, wat een harde levensles. Ik wens jullie meer liefde en geluk volgend jaar.

Give thanks for the blessings,

give thanks for the lessons

Give thanks for all that the Goddess Provides

Give thanks for this showing our dreams are now growing

Give thanks for the presence of the Goddess in our lives

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s