Rugnummers en spiegelspinnen

‘Lekker met je blote voeten door het natte gras!’ roept een buurman terwijl hij lachend langs mij en Knoet holt. ‘Elke dag!’ antwoord ik vrolijk.

Nu woon ik in een buurt, waar we onze privacy waarderen. Veel mensen zeggen vriendelijk goedendag. Maar namen en rugnummers? Geen idee. Toch voel ik me verbonden op zo’n moment van spontaan contact. En ik moet bekennen: die blote voeten van mij maken tegenwoordig net zoveel los als Grote Zoon vroeger in de buikdrager tijdens de ochtendspits in de trein.

Met de zon in mijn rug ontwaar ik honderden, misschien wel duizenden minuscule spinnenwebjes tussen de al weer groen opkomende grassprieten. Ik denk aan wat ik vanmorgen hoorde in een filmpje over de viering van Volle Maan gisteren. Over hoe de symbolen om mij heen, in huis, in mijn kleding mij spiegelen. Ik bedenk dat dat ook zo is met wat ik buiten zie (en een ander niet zo vanzelfsprekend). Zoals die honderden, duizenden spiegeltjes in het gras dus bijvoorbeeld.

En als het grasperk iets van een bocht maakt, maken de stralen van de zon er met de dauwdruppels evenzovele regenboogspiegeltjes van. Wat baal ik dat ik mijn mobiel heb laten thuisliggen. Want dit (Kodak)moment komt niet meer terug.

Toch besluit ik later met mijn mobiel terug te keren. Ik lig nog net niet languit in dat natte gras voor mooie plaatjes, als ik een andere buurtbewoner, die mijn liefde voor dat plantsoentje deelt, iets hoor roepen vanaf de fiets.

‘Hoe mooi! De een knuffelt bomen, en de ander heeft iets met gras!’ Ik moet lachen en leg hem uit wat ik aan het doen ben.

Er volgt een fijn gesprek. Over graswandelen, over verrijkende verschraling van natuurgebieden, over dromen om kinderen te laten opgroeien in weidevelden met slootjes vol kikkers. Zijn jaloezie en bewondering voor mijn dagelijkse ritueel gaat hij omzetten in een uitdaging om ook een keer per dag op blote voeten over het gras te lopen.

En ik ga binnenkort eens op bezoek in hun weilandje! Als mijn mobiel niet vergeten was, was dit toe-val er niet geweest. Aangenaam kennis te maken buurman M. Naam en rugnummer nu bekend!

2 gedachtes over “Rugnummers en spiegelspinnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s