Spiraal van leven

‘Het systeem wil altijd meer, meer, meer. Dus vertraag nog meer. Stap buiten tijd en ruimte en probeer daar af en toe te blijven.’ Dat is het advies dat ik krijg van een dierbare wijze vrouw als ik haar laat weten dat ik komende week weer een aantal uur ga werken.

Ik werk graag. Maar de afgelopen weken was het noodzakelijk én zinvol om volledig op de rem te staan. Stil te staan, proberen buiten tijd en ruimte te zijn. Eindeloos te slapen, yoga-oefeningen en meditaties te doen, en de inzichten die ik daarbij opdeed op papier te zetten.

Want ja, de pijn is fysiek. Maar ik ben er stellig van overtuigd dat elke kwaal een reden heeft. De pijnstilling die ik nu gebruik doorbreekt weliswaar een vicieuze cirkel, maar brengt niet de oplossing. Dat moet ik zelf doen.

En dus vertraag ik ook vandaag weer. Stap ik, nog meer dan afgelopen weken, buiten tijd en ruimte. In mijn favoriete bos, waar ik de hele zomer nog niet ben geweest.

En het lijkt wel alsof het universum precies weet wat ik nodig heb. Er is echt absolute stilte. Geen boom ruist, geen zuchtje wind. Slechts een enkele vogel die tjilpt, en de bladeren die onder mijn voeten knisperen.

Ik loop heel langzaam een klein stukje van de Walk of Wisdom, een pelgrimspad rondom Nijmegen. Ooit wil ik dit helemaal lopen. Volledig in de vertraging gaan, volledig buiten tijd en ruimte.

Maar nu zit mijn les (weer) in vertragen en stilstaan terwijl ik meedoe in de samenleving. Mijn leven te leven in de paradox. Niet voor het eerst; deze blog heeft immers al heel wat jaren de ondertitel ‘Stilstaan om vooruit te komen’. Hij krijgt steeds meer diepgang in de spiraal van het leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s