Mabon Mais

Als ik wakker word, zie ik een rode gloed op de ramen van de huizen waarvan hun tuinen grenzen aan de onze. Ik stap uit bed, kleed me zo snel mogelijk aan. Naar buiten wil ik.

Morgenochtend is het Mabon, de herfstequinox, dag en nacht even lang, begin van de herfst. Hoe voelbaar is dat, al tijden. En nu zijn de tekenen onmiskenbaar.

Het gouden licht laat de bladeren magisch oplichten. Het voorzichtig zichtbare geel en rood heeft het groen van de lente en de zomer al naar de herfst geschoven.

De Afnemende Maan staat hoog aan de ochtendhemel en past zó mooi bij dit moment in het jaar.

Ik loop langs de rand van het dorp, langs het mais dat binnenkort gemaaid zal worden. Ik sta even stil. Er steekt een briesje op, dat de maïskolven wakker maakt. Ik loop door.

In de verte zitten talloze kraaien hoog op de elektriciteitsmast. Iets laat hen opvliegen, in een zwerm van gezamenlijk weten. Ze brengen mij terug naar de spiegel van de natuur.

Ik loop terug naar het maisveld. De planten staan noordelijk van waar ik woon. Ze spiegelen me de plek van de voorouders. Ik beeld me in dat al die maisplanten hen die ons voorgingen, vertegenwoordigen. Ze zijn, stil en wijs, en laten zich meebewegen met de stroom van het leven.

Later vandaag sta ik stil bij de vragen die horen bij dit moment, voordat ik de drempel over ga, de

donkere helft van het jaarwiel in. Wat is mijn oogst van het afgelopen jaar? Wat laat ik los ? En welke rijkdom en zaadjes neem ik mee? Zaadjes die zacht in de aarde mogen rusten, voor

ze straks als het weer lichter wordt, mogen uitgroeien?

Het zijn vragen die ook de voorouders zichzelf stelden. Wat gaat mee onze winter in? Wat voedt ons en houdt ons warm? Wat zaaien we nu of later, om in de lichte helft van het jaarwiel te laten groeien en bloeien?

Ja. Mais is wijs. Mais is stil. Mais is voedzaam. Mais is rijkdom. Mais is Al.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s