Welkom Hel

De dertien nachten na Midwinter noemen ze ook wel de Heilige Nachten. Een tijd van rust, verstilling en inkeer. Het is een periode waarin de zon stil lijkt te staan, hij komt dertien dagen lang rond dezelfde tijd op en gaat rond dezelfde tijd onder. Vroeger kwam het leven in deze dagen volledig tot stilstand. Er werd niet gewerkt, enkel gerust. Alles was naar binnen gekeerd.

Nooit eerder kwam de tijd voor mij en mijn gezin ook zó stil te staan als dit jaar. De middag voor Kerstavond kreeg ik het bericht dat ik eierstokkanker heb. Of er uitzaaiingen zijn zal morgen blijken, als ik de uitslag van de ct-scan verneem, en een eventueel behandelplan.

Ik kan dit bericht niet anders bij je brengen dan op deze manier. Schrijven is voor mij nu eenmaal therapeutisch en het meest genuanceerd tegelijkertijd.

Gistermorgen wandelde ik, natuurlijk samen met mijn spiegelhondje Knoet, mijn kleine ronde op Park Lingezegen. En vanaf de eerste stap geniet ik. Enorm. Hoe onbegrijpelijk dat voor jou ook mag lijken. Maar er is alleen maar hier en nu. En dat is goed. Ik geniet dus. Van de vorstrandjes langs het droge gras en de groene planten. Van hoe mijn kerstcadeaus, groene sjaal, muts en wanten, kleuren bij al dit wintergroen. Van het leven dat ik in mij voel!

En ik vertrouw. Vertrouw op een uiteindelijk goede afloop van dit vreselijke feit. Dat het immense verdriet dat ik nu bij Manlief, Grote en Kleine Zoon en al mijn andere dierbaren zie, alleen voor de schrik nu hoeft te zijn en niet al vooruitloopt op een afscheid. En ik vraag jou om ons licht en liefde te sturen. Zoveel als je kunt.

Ja, zoals ik begin december op social media plaatste, zijn de wintergodinnen gekomen. En hóe! Ze brengen de vorstdeken over het land, laten definitief afsterven wat moet afsterven. Maar daaronder, diep diep diep in de aarde, liggen zaadjes vol nieuw leven te wachten.

Welkom wintergodin Hel, ik accepteer je uitnodiging om volledig de diepte in te gaan. Om daarna wedergeboren te worden. Net zoals al het andere leven op Moeder Aarde. In dít leven welteverstaan!

6 gedachtes over “Welkom Hel

 1. Marion zegt:

  Deze datum leek me een mooie om weer te beginnen met bijlezen. Na het overlijden van mijn vader heb ik nergens meer meegelezen. En nu jouw bericht… Ik stuur jou en je gezin licht en liefde en draag jullie mee in mijn hart. X

  Like

 2. Deborah Hamar zegt:

  Vanuit hier wens ik je heel veel sterkte en beterschap toe. Je insteek is al heel sterk en mooi. Ik stuur je licht en liefde en hoop dat het nieuwe jaar jullie kracht mag geven om hier met elkaar door heen te gaan en er sterker uit te komen. ❤

  Like

 3. Jozee zegt:

  Lieve Anita,

  Het telefoontje van je vader, was even schrikken voor mij, zoals voor vele denk ik..
  Ik had een paar dagen niet op je blog gekeken, had wel het idee , binnenkort.!!!
  Maar dan niet met deze mededeling.
  Ik wens jij, jullie, heel veel lichtjes, liefde, sterkte en kracht toe.
  Denk aan jullie.

  Lieve groetjes Jozee

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s