Merry-go-round der tekens

‘Jij gelooft toch in tekens?’ zegt Manlief vorige week tegen mij. ‘Jazeker’, antwoord ik. De taal der tekens. Paulo Coelho kan er zó mooi over schrijven. En om een andere beroemdheid aan te halen: je hebt het pas door als je het ziet. Als je eenmaal op die manier naar de wereld om je heen kijkt, kun je niet meer anders.

Manlief zag een auto voor zich stoppen op een 80-kilometer weg. Het was ruim voor het stoplicht. Even later zag hij een grote zwaan oversteken. De auto bleef staan. Er bleek nog een tweede zwaan achteraan te lopen, die duidelijk minder goed ter poot was.

Weet je dat zwanen hun leven lang bij elkaar blijven? En dat ze telepatisch met elkaar communiceren? Ooit las ik een gedicht over zwanen, zó mooi dat ik er een blog over schreef. De zwanen deden Manlief aan ons denken …

Ik zie nog veel meer andere symboliek in zwanen, en andere langpotige vogels. Vogels van leven, dood en (weder)geboorte. Zoals de zwanen en de ooievaars van gisteren. 66! Vul maar in wat ik daarin zie!

En gistermiddag, toen ik over het grasveldje sjokte waar ik dagelijks Knoets balletjes gooi, was ik ontroerd aan de overkant van de weg, bij de eendenvijver een zwanenpaar te zien. Voor het eerst in onze buurt: twee zwanen!

Mijn routine vanmorgen is weer anders dan anders. Ik heb net Knoet even naar de Trimsalon gebracht om de vuurwerkstress van haar af te laten wassen. Normaalgesproken doe ik dat zelf, maar dat is altijd zo’n waterballet en vol acrobatentoeren dat ik daar nu mijn energie maar even niet in steek. Dit geeft rust, en dat is wat telt.

En dus kijk ik, terwijl ik mijn yoga-oefeningen doe, uit het raam van mijn ‘maankamertje’ naar de rotonde waar forensen de richting van hun werk kiezen. Het doet me denken aan het citaat van John Lennon dat ik dit weekend creatief op een kaart plakte:

I am just sitting here watching
the wheels go round and round
I really love to watch them roll
No longer riding in the merry-go-round
I just had to let it go

10 gedachtes over “Merry-go-round der tekens

 1. Sonja Peters-Hajee zegt:

  Lieve Anita,
  ook ik heb vandaag op het werk het bericht ontvangen over jouw ziekte, net als de (ex)collega’s van wie ik hierboven een reactie lees. Wat een ontzettend slecht bericht voor jou en je dierbaren. Daar werd ik vanochtend wel stil van… Via Patricia Timessen kreeg ik toegang tot jouw blog. Nooit geweten dat je een blog had. Ik heb je berichten van de afgelopen paar maanden teruggelezen. Wat schrijf je poëtisch! En ondanks dat onze paden elkaar al die jaren maar weinig hebben gekruist, zal ik je blog graag blijven lezen.
  Omdat ik eigenlijk helemaal niet zo goed weet wat ik moet schrijven, heb ik wat Engelse poëtische (vind ik) uitspraken opgezocht, als een soort ‘medicijn voor de ziel’:
  – all the happiness there is in this world arises from wishing others to be happy;
  – it is not joy that makes uw grateful, it is gratitude that makes us joyful;
  – give the ones you love wings to fly, roots to come back and reasons to stay;
  – happiness never decreases by being shared;
  – prayer is not asking, it is a longing of the soul;
  – if you light a lamp for someone else, it will also brighten your own path.
  Met deze laatste sluit ik mijn bericht af. Ik zal een kaars voor jou en je dierbaren branden en stuur je het licht door. Heel veel sterkte gewenst en veel liefs.

  Like

 2. Nelleke Peltzer zegt:

  Lieve Anita,
  Geschrokken las ik je bericht zojuist op intranet en heb je blog geopend en gelezen. Met bewondering heb ik je blogs gelezen, wat aangrijpend maar geweldig mooi. Ik blijf je blog volgen.
  Ik wens je veel sterkte voor jou en je gezin.
  Liefs Nelleke Peltzer

  Like

 3. Harm Schonewille zegt:

  Lieve Anita.
  Vandaag kreeg ik van Hanny het indringende (intranet)bericht van en vooral over jou. Hevig geschrokken en ontdaan lees ik een paar keer het bericht. Direct daarna ben ik je blog gaan lezen in het besef dat wat ik lees een enorme impact heeft op je leven en dat van je dierbare gezin. In mijn gedachten ben ik bij je en wens je heel veel sterkte. Ik volg je graag via je blogs.
  Heel veel liefs.

  Like

 4. Hanny Schut zegt:

  Lieve Anita,
  Zwaar onder de indruk en zonder woorden zit ik huilend achter de computer, jouw bericht zojuist gelezen.
  Zoals je vraagt, stuur ik jou en je dierbaren alle licht en sterkte toe en zal ik dit blijven doen. Ik volg je via dit blog. Heel veel sterkte en als ik nu bij je was, zou ik je een hele dikke knuffel geven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s