Goud in de mond

Schilderij van mijn vriendin en kunstenares Lisa Böll. De maan. Hangt in mijn maankamer op het westen 🙏

Ook vandaag komt de zon weer op. Prachtig oranjeroze schijnsel tegen de witte watten aan de hemel. De horizon brandt vlammend. Op de achtergrond helende Reikimuziek.

Ik ben blij dat de Volle Maan achter de rug is. Ben al nooit zo’n fan van de Volle Maan (geloof je het van een Maanpriesteres 😊?), maar deze keer helemaal. Omdat ze in Kreeft stond, het teken dat het meest verbonden is met de Maan. Het meest emotioneel ook. Het dierenriemteken van mijn moeder, en mijn ascendant. En dan was ze ook nog eens verduisterd.

De verduisterde Volle Maan van vorig jaar maakte een mega-impact op me. Het was een bijna-religieuze ervaring. Een die ik toen moeilijk met woorden te beschrijven vond, maar ik koester hem in mijn hart.

Gisteren wilde ik er niet aan. Te heftig. Niet eens naar buiten gekeken dus, terwijl de verduistering natuurlijk bijna prime time was. Kan ook bijna niet naar de FB-verhalen kijken van mijn Maanzusters. Omdat ik het nu niet zo voel. Wil voelen. Kan voelen.

Gisterochtend bel ik met een kloppend hart het ziekenhuis. Geef door aan de polikliniek-assistente dat ik voor een punctie wil gaan. Daarmee kunnen ze onderzoeken welke kankercellen er precies in mijn lijf zitten en of er een chemo voor is. Want ik heb besloten dat ik dat ga doen. Voor mijn Zonen. De natuurlijke weg volgen is mijn pad, maar niet nu de prognose van seizoenen door de gynaecoloog naar weken is teruggebracht door de oncoloog. Doe dan toch maar de chemie. Want mijn kinderen zijn het pad van mijn hart. En samen hebben we meer tijd nodig. Plus het inlossen van de belofte dat ik met chemo meer kwaliteit van leven heb dan zonder.

Ik heb niets meer gehoord van het ziekenhuis. Toch een kleine teleurstelling. Het moest toch zo snel mogelijk als ik voor deze route kies? Maandag de huisarts vragen er achteraan te gaan.

Ik zie een dierbaar studententijdvriendinnetje. Hoe groot kan het contrast zijn? Zij is net oma geworden. We huilen; en we bladeren door talloze digitale babyfoto’s. Wat een schatje! En wat een trotse oma 💕.

Vlak voor haar bezoek fiets ik naar het dorp. Als ik de hobbels omzeil en rustig fiets, is dat goed te doen. Aan de ene kant is het heerlijk om daar te fietsen. Gewoon een vrouw in haar vroegwijze en nog steeds aantrekkelijke jaren. Maar aan de andere kant heb ik de neiging om uit te schreeuwen: ‘Zie je niet dat ik ziek ben? Weet je wel dat ik dood ga?!’ Ik doe het niet. Natuurlijk niet.

En als ik daar weer voor met Knoet wandel en beide auto’s van de uitvaartleiders bij het rouwcentrum zie staan met wie ik zo fijn heb samengewerkt, bel ik er even later naartoe of ik langs kan komen. Ik wil ze graag samen zien. Even later zit ik bij ze. Hoe bizar.

Vier vrouwen, werkzaam in de uitvaart. Normaal professioneel. Nu gewoon als mens. En we hebben ook elk zo onze actuele en persoonlijke ervaring met de dood. Het is confronterend en tegelijkertijd heel fijn. Zij gaan mijn uitvaart regelen, samen met mijn lieve en supergoede collega-ritueelbegeleider. Ik weet dat ik mij daarover geen zorgen hoef te maken.

De rest van de dag verloopt rustig. Ik heb de rust weer hervonden na mijn besluit. Eet goed, en ben vooral afgevallen omdat de wijntjes, de chips en de koekjes achterwege blijven. Ik realiseer me steeds beter dat niemand weet wanneer hij dood gaat. Ik ook niet. Maar ik leef wel heel bewust. Van dag tot dag. Van kostbaar moment tot kostbaar moment. En dat is als morgenstond, goud in de mond.

8 gedachtes over “Goud in de mond

  1. Philip zegt:

    ❤️ Bewust leven zoals jij In het hier en nu, het enige dat werkelijk bestaat, dat zouden we allemaal moeten doen…
    Waarom verdwijnt dat besef zodra het beter met ons gaat en geven we ons weer over aan de waan van elke dag en plannen we weken, maanden etc. vooruit, alsof het niet op kan (Bewust geen vraagteken).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s