Stap voor stap van kwetsbaarheid terug naar kracht

Het is fijn om gistermorgen op mijn werk te zijn. Ik spreek mijn vriendinnen en collega’s. In mijn werk is dat onderscheid niet erg scherp. Heb nooit begrepen dat en hoe ik werk en privé zou moeten scheiden. Ik neem mijzelf altijd mee.

In de middag wordt mijn trouwe Citroën opgehaald door een opkoper. Grote Zoon heeft er in het najaar een flinke deuk in gereden, en ik besloot tot een klein representatief leaseautootje voor mijn ritueelbegeleiding. Uiteindelijk heeft Grote Zoon in de Citroën kunnen rijden tot de apk-datum.

Zelfs afscheid van zo’n ding doet pijn. Altijd al, en nu nog een beetje meer. Ik geef m’n auto een blaaskus door het keukenraam als hij wordt weggereden.

Tijdens mijn rustmoment in de maankamer bel ik het ziekenhuis. Donderdag staan er twee afspraken. Een om half twaalf en een om half vier. Kunnen niet dichterbij elkaar worden gezet. Wordt hangen in het restaurant. Ik haat dit soort patiëntonvriendelijke inefficiëntie.

Als ik even in het dorp ben voor een kleine boodschap (etiketten voor ooit …), word ik gebeld door een mevrouw de zorgcoördinator. ‘Ha’, denk ik nog, ‘zij gaat de afspraken op elkaar afstemmen’. Maar nee: er is besloten dat morgen ze morgen het vocht uit mijn buik willen aftappen, zodat de leverpunctie donderdag beter zal verlopen. Ik word dus opgenomen, moet een nachtje blijven. Als alles goed gaat mag ik donderdagavond naar huis. Ik had niet goed gekeken naar de afspraak om half vier. Die is pas volgende week.

Ben de rest van de avond een beetje van slag. Ergens blij dat dit onverwacht is, dan kan ik niet te lang piekeren. Maar aan de andere kant voelt dit als een medisch startschot van een traject dat ik niet overzie. Behalve het einde.

Ik ga toch naar de verjaardag van de dochter van BFF A. Het is fijn om er in de wind heen te wandelen met Knoet en het geeft wat afleiding. Ik slaap goed, vanaf halverwege de nacht weer in het logeerbed bij Knoet.

Vanmorgen ben ik vroeg op. Grote Zoon moet om twintig voor zes de deur uit en die wil ik knuffelen. Dan nodig ik maanpriesteressen en vriendinnen uit om bij nieuwe maan aanwezig te zijn bij een healing/blessing. Ik dood de rest van de tijd door mijn dagelijkse routine rustig, bewust en stap voor stap uit te voeren. De uitzonderingen hierop zijn mijn tas met spullen inpakken, een huilbui op de bank en een in de armen van Robert.

Ik denk terug aan het skeletje van lampionplantvruchtje, dat ik vorige week in de tuin zag liggen. Daar lijken we op. Omdat we allemaal krachtig én kwetsbaar zijn. We zijn bang voor wat er komen gaat. Brand je een kaars voor ons, om hoop en vertrouwen weer te doen oplaaien?

13 gedachtes over “Stap voor stap van kwetsbaarheid terug naar kracht

 1. pienemans60 zegt:

  Natuurlijk heb ik een kaars voor jullie aangestoken. Ik heb er al meerdere aangestoken de afgelopen 2 weken.
  Voor allemaal, hoop, licht, kracht en tijd.
  Liefs en een knuffel in gedachten voor jullie 🦋❤️

  Like

 2. Sonja Peters-Hajee zegt:

  Lieve Anita,

  Wat schrijf je toch mooi! Ik kan er niet over uit. Dit had ik veel eerder moeten weten. Niet nu pas, de aanleiding is zo droevig. Maar ik kan terug lezen.

  Jouw blog van vandaag doet mij terugdenken aan mijn autootjes uit het verleden. Ik heb er zelf weinig moeite mee gehad om daar afscheid van te nemen, maar beide dochters hebben het nog regelmatig over de auto’s die ik jaren geleden had. ‘Mam, weet je nog toen met die auto …?’ Grappig vind ik dat.

  Bij jouw passage over maanpriesteressen krijg ik beelden van vrouwen in lange gewaden, zittend op de knieën in een kring, met de handen opgeheven naar de hemel, die de maan aanbidden. Ik weet niet wat het inhoudt. Daarom ga ik maar eens wat googelen. Dat geeft mij wat meer achtergrondinformatie. Er staat o.a.: ‘Maanpriesteres: de Maan is een baken van licht. Ze verbindt ons met de vrouwelijke stroom en helpt ons de oever te bereiken van ons instinct en innerlijk weten. Ze wijst ons de weg naar de godin, de wilde wijze vrouw, de heggenrijdster in onszelf. Deze reis van herinnering en transformatie opent de poort van de magie die diep in je verborgen ligt de magie van het leven zelf. Het leidt je naar een diepere verbinding, een groter bewustzijn, meer levenskracht en plezier. We verbinden ons met de verschillende fasen en aspecten van de maan en ontwikkelen de bijbehorende magische vaardigheden die je behulpzaam zijn op dit pad.’ Dat klinkt heel mooi. Rustig. Bijna bovenaards. En voor mij vooral heel magisch. Ik raak het beeld van de vrouwen in lange gewaden, zittend op de knieën in een kring enz, niet kwijt…

  De kaars is aangestoken voor jou, voor manlief, voor je zonen. En voor alle dierbaren die jou straks moeten missen…. Het licht van de vlam wakkert in het begin alle kanten op, snel daarna wordt het rustig en brandt het heel sterk en gestaag. Ik hoop van harte dat dit licht jouw hoop en vertrouwen weer zal doen oplaaien. Veel sterkte met de behandelingen van de komende dagen.

  Liefs, Sonja Peters-Hajee

  Like

  • AFG zegt:

   Lieve Sonja, wat een prachtige beschrijving van Maanpriesteres heb je gevonden! Soms zeggen wij hebt als: het bijzondere gewoon maken, en het gewone bijzonder. Uiteindelijk kan wat we we doen dus lekker in T-shirt en spijkerbroek, maar die mooie lange ‘gewaden’ hebben we zeker ook. Het is in ieder geval zo dat ik geleerd heb dat ‘magic is all around, you just have to believe’. En dat probeer ik te vertellen in mijn blogs. Er is zoveel moois, licht en liefde in de wereld 🙏💕😘

   Like

 3. Hanny Schut zegt:

  Lieve Anita,

  Je vraagt of we een kaarsje voor je willen branden dus dat doe ik. Hij is aan en ik denk aan jou en je mannen en wens je ongelooflijk veel kracht en geluk. Kracht om dit te doorstaan en geluk om de tijd te krijgen die jullie nodig hebben.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s