Wervelend de Onderwereld uit

Pfff. Waar te beginnen als ik een magische avond wil beschrijven? Bij het begin dan maar.

Al snel na mijn diagnose voel ik de behoefte om samen te zijn in een kring van vrouwen. Niet zomaar vrouwen. Vrouwen die weten van leven en dood. En van liefde. Binnen de Maantempel zijn van die vrouwen. Ik heb de afgelopen vijf jaar samen met hen hoge pieken beklommen, diepe dalen doorkruist. Draken bereden, strijden gestreden. Gelachen, gehuild, boosheid en frustratie geuit. En in dat alles hebben we onszelf leren kennen. Als een van dat immense, magische geheel dat universum heet. Met hen deel ik de liefde voor wat de een God noemt, de ander Godin. Of Al, of Moeder Aarde, of een van de andere tienduizend namen.

Ze zijn niet de enigen in mijn leven. Ik heb een naaste familie vol lieve mannen. Een enorme schare close en iets minder close vriendinnen en collega’s. Verdere familie, buren en kennissen. Hoe rijk ik, wij als gezin, daarmee ben en zijn, ervaren we deze weken.

Terug naar die behoefte om samen te zijn in een cirkel van vrouwen. Die werd heel concreet toen ik me realiseerde hoe bewust ik afgelopen najaar, met het jaarwiel mee, de onderwereld was ingestapt. Ik trok mijzelf (niet per se fysiek) terug, net zoals alle leven in de natuur dat doet, om te onderzoeken wat ik wilde meenemen uit de lente en zomer, en wat ik wilde loslaten. Wie ik ben zonder alle uiterlijkheden, wat mijn donkere kanten zijn, en wat ik daarvan kan leren. Be careful what you wish for!

Want deze keer belandde ik in heel duistere spelonken van de onderwereld. Van het leven. Daar waar Dood zichzelf zichtbaar maakt. Op een heel concrete, koude en medische wijze.

Toch wist ik ook dat ik, met het jaarwiel mee, net zoals de sneeuwklokjes, weer bovengronds wilde komen. Normaal gesproken doe ik dat in een persoonlijk ritueel. Maar deze keer wist ik dat ik dat niet alleen kon. En vooral ook niet alleen wílde.

Gisteravond was het moment. Omdat het volgende week Imbolc is, een lichtfeest waarop het lengen van de dagen wordt gevierd en de hoop op de wedergeboorte, de lente. En omdat het om kwart voor elf ’s avonds Nieuwe Maan zou zijn. Het eerste sprankje licht weer, na drie dagen Donkere Maan.

En zo zaten er gisteravond 18 magische vrouwen, Maanpriesteressen én vriendinnen, samen met mij in een cirkel. Voelden we de connectie met elkaar, en met nog zoveel meer mannen en vrouwen die weer met ons in verbinding staan, in cirkels om ons heen. De kaarsen werden aangestoken en dat leek het startpunt voor een laatste winterse storm.

Ja, werkelijk als Elsa, voelde ik mij toen ik werd opgepakt door de zachte wervelwinden die óók in de Onderwereld huizen, en die mij lieten neervleien in een sneeuwwollen bed van liefde. Lapjes van troost, warmte, rust en aandacht werden over mij heen gelegd. Met lachen en tranen, met zoveel schoonheid en vol magie. Dat zusterliefde zó groot kan zijn …

Maar daarmee was ik nog niet uit de Onderwereld. Het was wél de kracht, die zij mij gaven en die ik nodig had, om zelf de stappen te zetten op het spiraal naar boven. Ik wist niet hoe ik enerzijds met aandacht en liefde voor wat me gegeven was, ik de spiraal moest neerleggen, want ik was anderzijds buiten adem, omdat ik zo snel mogelijk eruit wilde.

En eenmaal terug in de bovenwereld (of middenwereld zo je wilt), vind ik er niets anders dan Licht en Liefde. Gevonden als sprankel in de onderwereld. En mee naar hier in de vorm van een cirkel van vrouwen die mij dragen. En de cirkels van mannen en vrouwen om ons heen. Hier en nu. En ik weet ook, voor ooit en straks: altijd en overal.

7 gedachtes over “Wervelend de Onderwereld uit

  1. Martine zegt:

    Prachtig als je tesamen met je zusters dit kan dragen. Niet alleen en toch in je eigen kracht, voortgestuwd door liefde en licht van de Godin en je zusters op weg naar de lente 💚💚💚 nooit alleen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s