Van droge cijferreeks naar gevulde zomerjurk

Zie het voor je. Een ruimte waarin bovenaan de muren rondom de cijfers 0, 5, 10, 30 en 150 staan. De wiskundig getalenteerden zullen hun hoofd breken over de relatie tussen deze getallen. En toch is er sprake van een wetenschappelijke onderbouwing.

Gisteren gingen vriendin M en ik naar ziekenhuis Rijnstate, waar sinds een jaar ongeveer een integrative medicine consulent werkt. Een medisch specialist die adviseert over de combinatie van reguliere en alternatieve (kanker)behandelingen. Ik keek al lang uit naar deze afspraak.

Toen in december gezegd werd dat ik niet meer behandeld kon worden, had ik een paar wensen: zo lang mogelijk met kwaliteit van leven van de vogeltjes in mijn tuin genieten, en thuis sterven in het bijzijn van mijn Mannen. En ik was bereid om daar álles voor te doen dat in mijn macht lag.

Al snel kreeg ik boekentips: Meer brein, minder medicijn; Radicale remissie; U kunt meer dan u denkt; Handboek kanker. Boeken die feitelijk gaan over integrative medicine. Het combineren van reguliere en alternatieve of liever gezegd aanvullende kankerbehandelingen.

In die boeken, en ik schreef al eerder over een daarvan, staat zoveel wat ik zelf kan doen om, ondanks mijn diagnose, het gevoel te hebben dat ik regie over mijn leven kan voeren, hoe lang of kort dat ook nog zal duren. Gisteren schreef ik al hoe zeer mijn innerlijke stem zich laat horen en mij radicale besluiten liet nemen wat betreft mijn voeding.

En let wel, dat vind ik niet makkelijk. Ik moet dingen laten of juist doen, die ik -als grenzeloze en verslavingsgevoelige Vissen- liever wel of juist niet zou doen. Ik zou graag verdrinken in frietjes, in Bossche bollen en in gezellige roseetjes. Die nu dus geschrapt zijn …

Ik heb serieus moeite met smoothies voor het ontbijt (nog niet gedaan dus) of de lunch (dus maak ik soepjes van rauwe groenten). Ik ben heel goed in denken dat ik regelmatig genoeg mediteer.

En toch is de drang naar (kwaliteit van) leven enorm groot. Het is precies ook de kracht in het universum die mij in het hier en nu heeft geworpen. Die mij hoop en vertrouwen brengt. En dat geloof in een wonder.

Integrative medicine gaat uit van de combinatie van reguliere behandelingen (chemo, bestraling en operaties) en aanvullende behandelingen, die alles te maken hebben met een verandering van leefwijze: voeding, beweging en ontspanning.

De cijferreeks is het meest visuele in het gesprek met de vriendelijke, prettige en deskundige specialist. Ze vertelt dat die cijferreeks in Amerika in nagenoeg elk kankercentrum op de muren staat. Wetenschappelijk onderbouwde aanbevelingen voor de preventie en het mogelijk genezen van kanker. Ik geef ze je graag mee:

0 sigaretten

5 porties groenten en fruit per dag

10 minuten diepe meditatie per dag

Een BMI van maximaal 30

150 minuten per week (matig) bewegen

Het gesprek heeft mij gisteren bevestigd dat ik ‘goed’ bezig ben én heeft me nieuwe energie gegeven om door te gaan. En ik mijzelf beloond met het bestellen van wel zeven zomerjurken in een vrolijk printje, voor een BMI van 20,8. Nu alleen nog nieuwe BH’s met vulling 😉.

13 gedachtes over “Van droge cijferreeks naar gevulde zomerjurk

 1. Mirjam zegt:

  Wat is haar advies over het glaasje wijn? Valt me op dat die er niet bij staat (of valt die onder de 5 porties fruit/groente per dag?
  Helpt dat misschien nog bij de compensatie van bol en vlaai?
  Super trouwens dat je je goed voelt! Dat heeft vast en zeker te maken met de eigen regie die je zoekt en houdt 💪

  Like

 2. pienemans60 zegt:

  Jaaa, zo goed bezig. En een bmi van 30 lag voor jou sowieso niet voor de hand. En alle kleine rondjes met Knoet telt al aardig op voor het bewegen.
  Heel jammer van de suikers but … maybe some sweet fruitsmoothies will grow on you 🥰✨🦋

  Like

 3. Colette zegt:

  Lieve Anita,

  Per toeval zie ik je bericht op LI en het feit dat je zo ernstig ziek bent. Ik heb eigenlijk geen woorden, wens je heel veel mooie fijne momenten met je mannen, alle goeds en alle liefde en geluk van de wereld!

  Kus, Colette

  Like

 4. Petra zegt:

  Wat heerlijk om te horen dat je een kundige specialist hebt gesproken die breed kijkt en denkt. Voeding is zo belangrijk om ook naar te kijken … en de suikers Anita… op een dag ga je misschien weer een Bossche bol snoepen en ervaren dat je het niet meer lekker vind. Als mediteren niet altijd lukt is bewust ademen ook heel fijn, en luisteren op je heerlijke bank naar de vogeltjes. Heb een mooie dag ♥️

  Like

  • AFG zegt:

   Dankjewel Petra. Ja, ik weet dat het zo werkt met de suikers. Maar het gevoel is er dan soms nog wel. En er zijn ook dagen waarop ik het gevoel dat ik de hele dag eigenlijk wel mediteer 😊😘

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s