Juist nu, Lilith

Ramen zemen. Het is een klusje waar ik een haatliefderelatie mee heb. Het wassen van de ramen ‘boven buiten’ besteed ik zo nu en dan uit aan een glazenwasser. De rest doe ik zelf. Hooguit twee keer per jaar.

Gisteren was de zoveelste stralende Coronadag (is dit wellicht een pleonasme?!). En na de voor mij dagelijkse dingen als rustig aan doen en uitrusten, voelde het echt als een ramenwassendag. Net toen ik een foto op social media wilde posten, belde de gynaecoloog.

Of ik nog vragen had naar aanleiding van ons gesprek vorige week. Ook moesten we nog definitieve afspraken maken. Of ze, indien nodig, een stoma mogen aanbrengen tijdens de operatie. Het was een vraag die me vorige week overviel, en waarvan ik had aangegeven daar nog over te willen nadenken.

Ook vroeg ik naar de planning, omdat ik het vermoeden heb dat de Coronacrisis dit best in de war kan schoppen. Inmiddels is het zo dat operaties landelijk gecoördineerd worden, en dat op de korte termijn van één à twee dagen vantevoren pas bekend wordt of ik geopereerd wordt. Dat scheelt in ieder geval pre-stress!

Terug naar mijn laddertje met emmer, in het zonnetje. Ik post alsnog mijn foto met bericht. Hoe fijn dat ik zoiets gewoons vandaag gewoon kan doen. Wie had dat twee maanden geleden bedacht.

De een na de andere grappige opmerking volgt. Ik begrijp het niet. Wat is er zo grappig aan inzien dat ik van een klusje kan genieten, omdat ik op 31 december hoorde dat mijn leven spoedig eindig zou zijn?!
Ik laat weten dat het me raakt. En realiseer me ook dat het niet zo bedoeld was. Die reacties volgen dan ook snel. Maar toch.

‘s Avonds begin ik met In de Vlam van de Roos, de vrouwencirkel waar ik gisteren over schreef. Als ik een kaars moet aansteken voor een van de godinnen die we gaan bestuderen en ervaren, kies ik impulsief voor Lilith. Lilith is in bijbelse teksten de eerste vrouw van Adam. Zij wilde zijn gelijke zijn (en vertrok toen dat niet mogelijk bleek). In de astrologie wordt Lilith ook wel Zwarte Maan wordt genoemd: haar stand laat zien wat het best verstopte deel van je psyche is en hoe je reageert als je je in het nauw gedreven voelt en helemaal alleen.

Later op de avond en vanmorgen vallen de kwartjes, als ik mijn Zwarte Maan nog eens opzoek. Het was gisterochtend nog Donkere Maan en de gebeurtenissen later op de dag waren daar vast nog het staartje van. Het ramenwassenincident 😉. De pittige antwoorden van de gynaecoloog op mijn vragen. De discussie met Manlief over het al dan niet online boodschappen doen en wie dat dan zou moeten doen.

Nog meer kwartjes vallen. Ik realiseer me dat ik ramen wassen best een leuk klusje vind. Het maakt letterlijk en figuurlijk helder. En ik weet nu ook dat ik mijn social media vrienden gespiegeld heb ik wat zij van ramen wassen vinden. Toch zouden ze het vaker moeten doen 😉.

Ja, de keus voor Lilith toen ik de kaars aanstak was de beste die ik kon maken. Omdat zij me hier en nu uitlegt waarom ik doe wat ik doe en reageer zoals ik reageer. Ze helpt me de diepte in duiken. De diepte die ik zoek in mijn leven. Juist nu.

4 gedachtes over “Juist nu, Lilith

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s