Verbinden in de breedte of de diepte

De eerste winst van mijn voornemen om mijn mobiel deze week te laten voor wat hij is, is al geboekt. Vanmorgen werd mij namelijk een aantal dingen duidelijk.

Dat ik niet verslaafd ben aan mijn mobiel. Integendeel. Ik heb er zelfs een gruwelijke hekel aan dat inmiddels zoveel zaken online geregeld kunnen en moeten worden.

Ik ben wel verslaafd aan de signaalaantallen dat er nieuwe berichten voor mij zijn op social media. Voor deze week heb ik de social media apps dus van mijn mobiel gegooid. Met uitzondering van Whatsapp, voor nood.

Schrijven is therapeutisch voor mij. Off- en online zijn slechts verschillende middelen daarin. Afhankelijk van het onderwerp kies ik voor een van de vele schriftjes of boekjes. Of WordPress. Naar ik begrijp vaak zijn mijn online schrijfsels ook spiegels -van herkenning of juist van weerstand. Een aantal onderwerpen blijf ik dus ook deze week op WordPress, op Diadox posten. Voor mijzelf. En wellicht ook voor jou fijn. Al kijk ik deze week niet naar de reacties. Zo die er al komen…

Ik heb geen weerstand tegen social media. Integendeel zelfs. Ze hebben me de afgelopen jaren zó veel inspiratie gebracht, en inzichten, contacten, mooie ervaringen en zelfs nieuwe, diepgaande vriendschappen Maar op social media is ook veel ruis. Informatie, meningen en advertenties waar ik niet zoveel mee kan, of wil. ‘T is net het echte leven. Ook daarin maak ik keuzes om me af en toe, of structureel, af te sluiten voor bepaalde onderwerpen of zelfs mensen. Het soms eindeloos en gedachtenloos scrollen of oppervlakkig communiceren maakt me leeg en moe. Me daadwerkelijk verbinden met wie mij lief is, off- en online, vervult me met geluk en dankbaarheid.

Een week niet op social media kijken betekent dat ik mij even niet met ‘de ander online’ verbindt. Het betekent ook ik meer ruimte heb, of in ieder geval voel, om me meer te verbinden met mijzelf. Omdat ik merk dat het automatisme om op een ‘leeg’ moment mijn mobiel te pakken en die roodwitte cijfertjes te checken enorm onbewust is. In plaats daarvan keer ik nu in mijzelf.

En wat verwonder ik mij over wat daar is. Ergernis over mijn ‘slappe’ gedrag bijvoorbeeld. Excuses als ‘ja, maar juist nu ik ziek ben heb ik heel veel (behoefte) aan dit contact’. Maar ook: ‘wat aso om me juist nu het Coronavirus rondwaart zo af te sluiten. We hebben elkaar nodig’.

En ik ontdek ook mooie dingen. Nog meer taal der tekens, gewoon ín en óm mijn huis. De ruimte om mijn gedachten en gevoelens te laten ‘wanderen’ in gebieden in mijn brein die normaal gevuld zijn met ‘oh’s en ah’s’ over wat ik gehoord, gelezen of gezien heb.

De afgelopen twee maanden heb ik mijn eetpatroon rigoureus ingegooid. Nooit gedacht dat de gedachte aan Bossche bollen zijn glans zou verliezen. Dat ik zonder mijn dagelijkse bakje chips en glaasje wijn zou kunnen. Dat ik poedertjes van Chlorella en Goji-bessen, en blaadjes van paardenbloemen en madeliefjes in een dagelijkse smoothie zou mengen.

Ja, ik ben er van overtuigd dat een deel van het succes van de chemokuren voortvloeit uit deze verandering. En de overtuiging dat mijn leven daar dus ook vanaf hangt helpt mij in het volhouden.

Nu ben ik bij een volgende stap in bewust leven aanbeland. Na 24 uur is me al zo helder wat het veranderen van het automatisme ‘grasduinen in social media’ doet. Ja, ik ben nog zeer ‘bewust onbekwaam’. Maar deze verandering sluit volledig aan bij Het leven waarvoor ik geboren ben. Hij is dus net zo van levensbelang voor mij als anders eten.

En dus beloof ik mijzelf vandaag: ook na volgende week zondag creëer ik tijd om mij (meer) te verbinden met mijzelf, zodat ik mij daarnaast bewuster verbindt met de ander.

2 gedachtes over “Verbinden in de breedte of de diepte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s