Het nieuwe Nieuwe Normaal

Vandaag staat het op de voorpagina van de Volkskrant: Het Nieuwe Normaal. Want na de schok dat het Corona-virus ook ons kon treffen en de maatregelen die daarna genomen werden om erger te voorkomen, breekt ook het moment aan dat ‘we’ ons moeten aanpassen aan de nieuwe situatie. Het Nieuwe Normaal dus.

Ik zie parallellen met mijn situatie eerder dit jaar. Na de schok van de diagnose en zeven weken bloggen over wat me overkwam, werd het tijd om de gewenning aan het Nieuwe Normaal in praktijk te brengen. Okee, ik was en ben ernstig ziek. Maar mijn leven bestaat uit zoveel meer dan dat. Het heeft zich voelbaar uitbetaald wat acceptatie van hier en nu brengt: heel veel klein geluk. 

Toch was ik deze week, door het bericht dat de operatie donderdag gaat plaatsvinden, weer even van mijn normaal af. Er gaat iets groots veranderen in en aan mijn lijf. De angst en het verdriet die dat met zich meebrengt kwamen nu aan het oppervlak van de oceaan, mijn tempel van rust en stilte. 

Gisteren stond in het teken van genieten en voorbereiden, in die volgorde. In de middag maak ik een wandeling in ‘mijn’ Park Lingezegen en maak ik whatsapp-groepjes om mensen donderdag te kunnen informeren. Eerder op de dag beeldbel, lach en huil ik met een aantal van hen. En ‘s avonds loop ik een laatste rondje met vriendin A. De Maan komt magisch groot en mooi op. 

In het park had ik eerder op de dag de symbolen gevonden waarmee ik ‘s nachts een ritueel wil doen. Symbolen, meervoud, terwijl ik er maar één zocht. Het klopte dat het er twee werden. Om 4.36 uur in de ochtend zal het Volle Maan zijn, en ik ken mijzelf goed genoeg om te weten dat een wekker zetten niet nodig is. 

Mijn symbolen heb ik ‘s avonds beschilderd. Een met een donkere kleur, symbool voor dat waar ik afscheid van neem. De ander in mijn favoriete kleur, voor dat wat mijn nieuwe Nieuwe Normaal gaat zijn. Omdat de reis naar Nieuwe Normalen nooit voorbij gaat. Omdat het gaat om de reis, en niet om de bestemming, Mark Rutte 😉. 

Ik heb de symbolen op mijn altaar gelegd, op een plukje schapenwol dat ik ook vond in het park. Of eigenlijk niet zomaar een plukje. Ik heb het ragfijn uit elkaar getrokken en het in een oervrouwelijke vorm gelegd. 

En als de Maan Vol is en door het zijraam van mijn maankamer schijnt, luister ik naar muziek die vol schoonheid liefde én verlies voelbaar maakt. Als de Maan over haar volste moment heen is, sta ik op uit bed, steek een kaars aan en pak de symbolen in mijn handen. Ik houd ze voor mijn buik. Dit is het moment. 

Ik glimlach en blaas de kaars uit. Kruip terug in het grote bed met Manlief tegen me aan. Leg onze handen op mijn buik en huil zachte tranen. Ik val Droomwereld binnen. 

Ik ben in een huis dat ik ken. Gezellig rommelige woongedeelten en een enorm grote zolder vol oude meubels en andere spulletjes. Alsof daar een tweede huis is geweest, dat nu onbewoond is. Ook die zolder ken ik al. En ik weet dat er spulletjes staan waar ik nog eens naar wil kijken. 

Ik sta bij een kast met beeldjes. Allerlei moois, maar één in het bijzonder valt me op. Eerst kijk ik nog verder, en dan keer ik terug. Waarom is dat kwartje niet eerder gevallen? Ik zie nu wie het beeldje is: godin Quan Yin! Ik pak haar op en word wakker van de wekker. 

Ik wil namelijk voor Maansondergang en voor Zonsopgang mijn donkere symbool begraven in de tuin. Onder het nieuwe krentenboompje. Met een schelp en een gevallen Cameliabloem erbovenop. 

Mét de tranen, het genieten en de nachtelijke viering van de Volle Maan en mijn afscheidsritueel is het een slaaparme en toch heel rijke nacht. Maria Magdalena heeft, juíst vandaag, Quan Yin ingeschakeld om mij van extra liefde, warmte en zachtheid te voorzien. Ik voel heb beiden als zachte wollen mantels om mijn schouders. Mijn twee symbolen, en meer dan dat, zijn getransformeerd 🙏.

10 gedachtes over “Het nieuwe Nieuwe Normaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s