Alles wat er is

Het gebeurt niet zo vaak dat ik, terwijl ik de krant lees en de radio soul & jazz laat horen op de vroege morgen, in gedachten verzonken raak. Er vallen puzzelstukjes op hun plek, bij het opzoeken van het woord ‘Kankantri’.

Dat woord staat twee keer genoemd in een gedicht bij een artikel uit de serie ‘Poule des doods’, over eenzame uitvaarten. Hoe vaak ik ook, al dan niet enkel van binnen, kan mopperen over onderwerpen, brieven, artikelen, columns of andere schriftelijke uitingen in de krant: ze hebben ook heel mooie series over (de zin van) leven en dood.

Vandaag een aandachtig verhaal over een Surinaamse mijnheer, die een afgezonderd leven leidde in de grote stad. Kankantri blijkt een kapokboom te zijn die naar ik begrijp ook in het district stond waar mijnheer geboren is. Vast geen toeval dat de Maja’s geloofden dat de zielen van overledenen via de stam en de takken de hemel konden bereiken.

De Kankantri maakt onderdeel uit van de Malva-familie. En dat feit brengt me terug naar gisteren. Toen plaatste ik een foto van een in mijn tuin mij onbekende bloeiende plant. Gesuggereerd werd even Kaasjeskruid (Malva). Dat blijkt niet het geval. Wat wel? Slangenweegbreekruid.

Gisteren was overigens zo’n dag met een gouden randje. Mooie ontmoetingen, nog mooiere inzichten. Een verdrietig bericht van de zelfgekozen dood van een collega. De zon. Energie. Diepe ontspanning. Liefde. Met mijn handen wroeten in de aarde. Hier en nu. ‘Gewoon’, de essentie van het leven.

Zou vandaag ook zo’n dag worden? Rhetorische vraag. Beauty is in the eye of the beholder. Ik word veelbelovend wakker met een citaat van Brené Brown:

Authenticity is the daily practice of letting go of who we think we are supposed to be and embracing who we are. Choosing authenticity means cultivating the courage to be imperfect.

De Surinaamse mijnheer is misschien eenzaam, maar zeker niet voor niets gestorven. Zijn authenticiteit spat van het krantenpapier. En brengt mij vol bewustzijn deze gewone woensdag in mei in. Heb het goed vandaag. Met jezelf en met wie je lief hebt en heeft. It’s all there is 🙏.

6 gedachtes over “Alles wat er is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s