Heidelberg, here I come

Met de Maan in mijn dierenriemteken (Vissen) op reis gaan naar een bestemming die begin dit jaar onhaalbaar leek én een romantische tussenstop, dat vraagt om een blog. Zelfs, of misschien juist, in tijden van voorgenomen contemplatie. Om het jubelende hart weer stil en rustig te krijgen.

Al die jaren dat we richting familiebezoek in Basel gaan, rijden we op de snelweg-met-onbegrensde-snelheidslimiet onder Karlsruhe. En altijd vraag ik me af welk stadje met de prozaïsche naam Baden-Baden er schuil gaat achter de hoge geluidsschermen. Dit is de reis waarop we het ontdekken. Baden-Baden wordt onze niet noodzakelijke maar wel leuke tussenstop.

In verband met wegwerkzaamheden rijden we een andere route dan anders. Via Zevenaar het land uit, het Ruhrgebied door. En toch slaag ik erin mij, met namen als Drakenveld, glooiende heuvels en reuzendennenbomen, in een magische omgeving te wanen. Ook rijden we langs Heidelberg, een oud Duits stadje waar volgens een reisblog ‘alles klopt’.

En waar de dag thuis regenachtig begint, lunchen we uit de kofferbak met een brandende zon op mijn zomerhoed. Zo’n twintig kilometer voor onze bestemming staat een file. Ik stel voor om het laatste stuk de ‘route touristique’ te nemen. Het blijkt een goed besluit.

We meanderen richting Zwarte Woud, en rijden tot slot Baden-Baden binnen ‘van de andere kant’. Heuvel op heuvel af langs huizen, nee paleizen, om onze vingers bij af te likken. Voorbij auto’s van merken en formaten waar Kleine Zoon helemaal gek van zou worden. Eindeloos groen. Hier woont veel oud geld, en dat brengt romantiek ten top.

Ook het hotel doet zijn naam eer aan. ‘Belle Epoque’. Bij binnenkomst vergapen we ons aan de wollige rode loper, de antieke meubels en de grote schilderijen uit vervlogen tijden. Als we de trap opgaan ontmoeten we Sissy. Mijn gedachten gaan terug in de tijd. Ik stel me voor hoe zij hier ooit schreed in ruisende rokken.

Tussen het hotel en het stadscentrum lopen we over de Lichtentalerallee, een 350 jaar oud pad tussen wellicht even zo oude beuken, kastanjes en wilgen. Bij het Kurhaus, nu casino, laat een wandelgang met Korinthische zuilen en fresco’s van sagen uit het Zwarte Woud, de wereld van kanker en Corona definitief oplossen.

Steeds weer ben ik verbaasd hoe ‘hekserig’ Duitsland is: ik zie een New Moon-etalage, geleemde boomstammen, beelden van godinnen. We nemen plaats op een terras aan de Einhorngässchen. Dit zijn dagen waarop mijn dieet niet geldt. Een Rieslinger, een Spätburgunder en rösti vinden hun weg, en ik geniet met volle teugen. Tot slot keren we met rozige wangen en pijnlijke voeten terug naar ons hotel. Een diner van de plaatselijke Rotaryclub in de tuin, met bijbehorende toespraakjes en een Duitse zanger, deinen mij, samen met de klaterende fontein, in slaap.

De nacht is warm. Door het open raam zie ik de afnemende maan. Rond zevenen wekken de merels, die in de vroege ochtend tuin en ligbedden hebben overgenomen, en Manlief me zacht.

Dan is daar weer die fantasie dat Sissy hier ooit was. Lang leve Google. Ik zoek ‘Sissy Baden-Baden’. En ja hoor, in 1883 was deze tegendraadse en zo natuurliefhebbende keizerin in cognito in deze stad. In een ander hotel: Europäischer Hof. En ook dat hotel google ik.

Zie hier de taal der tekens. Onze volgende reis naar Duitsland gaat vast naar Heidelberg. Want het hotel waar Sissy in Baden-Baden ooit sliep, bestaat niet meer. Maar Europäischer Hof in Heidelberg nog wel, met prijzen die een nog sprookjesachtiger overnachting beloven.

Maar eerst naar Basel nu 😉. Naar Little Witch.

6 gedachtes over “Heidelberg, here I come

  1. Jozeee zegt:

    Hallo Anita, wat fijn dat ik die mooie reis op deze manier mee kan maken.
    Heel fijn weekeind, met Rene, Alex en dat mooie heksje Annick.
    Lieve groetjes Jozee

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s