Pop Up Rode Tent

Red Tent Movement

De ‘Rode Tent-beweging’ is gebaseerd op het boek The Red Tent van Anita Diamant. Zij vertelt hierin hoe duizenden jaren geleden vrouwen iedere maan(d) samen tijd doorbrachten in een rode tent. Zij deelden lief en leed, voerden rituelen uit, vertelden verhalen, gaven kennis rondom geboorte, sterven en geneeskrachtige kruiden door en zongen. Op deze manier ervoeren zij zusterschap.

 

Things we don’t talk about

Isadora Gabrielle Leidenfrost maakte vervolgens een prachtige documentaire over de Rode Tent-beweging: Things we don’t talk aboutALisa Starkweather startte vervolgens een beweging om in elk dorp en in elke stad ter wereld een Rode Tent te laten ontstaan, voor vrouwen van alle leeftijden, van allerlei komaf, met allerlei beroepen, met welke huidskleur dan ook. Wat gedeeld wordt is het vrouw-zijn.

 

Rode Tent in Nederland

Corrine Baard haalde de Rode Tenten vijf jaar geleden naar Nederland en stichtte Rode Tent Oosterbeek. Van juni 2016 tot juni 2018 was ik haar medehoedster.

Meer informatie over Rode Tenten in Nederland.

De hedendaagse Rode Tent, en dus ook de Pop Up Rode Tent, is een bijeenkomst rond Nieuwe Maan op een fijne ‘women-only’-plek: een warme, rood aangeklede ruimte, waar vrouwen samenkomen en waar even niets hoeft. In een Rode Tent kan worden gepraat, gezwegen, gelachen, gehuild, geknuffeld, gedanst, gemediteerd, gemasseerd … veel mag, niets moet. Er alleen maar zijn, is ook prima! We delen verhalen van ons leven en we proberen te luisteren zonder oordeel en met respect voor elkaar. Er hoeven geen oplossingen en adviezen te worden aangedragen; gehoord en gezien worden, daar gaat het om. Dit is helend voor ons zelf maar daarmee ook voor alle vrouwen en de wereld om ons heen.

 

Agenda Pop Up Rode Tent

Maandag 8 april 2019, inloop vanaf 19 uur, start 19.30, einde 22 uur: De Deelfabriek in Oosterhout.

 

Interesse?

Heb je interesse om in 2019 ook een Pop Up Rode Tent op jouw locatie welkom te heten, stuur mij dan een berichtje. Ik onderzoek graag samen met jou de mogelijkheden!