Pop Up Rode Tent

Van juni 2016 tot en met mei 2018 was ik actief als medehoedster van de Rode Tent Oosterbeek.

De ‘Rode Tent-beweging’ is gebaseerd op het boek The Red Tent van Anita Diamant. Zij vertelt hierin hoe duizenden jaren geleden vrouwen iedere maan(d) samen tijd doorbrachten in een rode tent. Zij deelden lief en leed, voerden rituelen uit, vertelden verhalen, gaven kennis rondom geboorte, sterven en geneeskrachtige kruiden door en zongen. Op deze manier ervoeren zij zusterschap.

Isadora Gabrielle Leidenfrost maakte vervolgens een prachtige documentaire over de Rode Tent-beweging: Things we don’t talk aboutALisa Starkweather startte vervolgens een beweging om in elk dorp en in elke stad ter wereld een Rode Tent te laten ontstaan, voor vrouwen van alle leeftijden, van allerlei komaf, met allerlei beroepen, met welke huidskleur dan ook. Wat gedeeld wordt is het vrouw-zijn.

Corrine Baard haalde de Rode Tenten vijf jaar geleden naar Nederland en stichtte Rode Tent Oosterbeek. De laatste twee jaar was ik haar medehoedster. En vanaf juni 2018 is er de Pop Up Rode Tent.

De hedendaagse Rode Tent, en dus ook de Pop Up Rode Tent, is een bijeenkomst rond Nieuwe Maan op een fijne ‘women-only’-plek: een warme, rood aangeklede ruimte, waar vrouwen samenkomen en waar even niets hoeft. In een Rode Tent kan worden gepraat, gezwegen, gelachen, gehuild, geknuffeld, gedanst, gemediteerd, gemasseerd … veel mag, niets moet. Er alleen maar zijn, is ook prima! We delen verhalen van ons leven en we proberen te luisteren zonder oordeel en met respect voor elkaar. Er hoeven geen oplossingen en adviezen te worden aangedragen; gehoord en gezien worden, daar gaat het om. Dit is helend voor ons zelf maar daarmee ook voor alle vrouwen en de wereld om ons heen.

Heb je interesse in de Pop Up Rode Tent Oosterbeek, stuur mij dan een berichtje. Ik onderzoek graag samen met jou de mogelijkheden om bij jou (in de buurt) een Rode Tent te organiseren!

Advertenties