Huishoudmagie

Zo. Met een opgeruimd gevoel zit ik op het zachte kussen in ‘mijn’ magische kamer. Naast me een slapende Knoet, het muziekje aan dat daarstraks door mijn hoofd fladderde, en een waterig zonnetje op de rechterhelft van mijn lichaam. Ik glimlach als ik een parelmoeren schelp zie liggende een hoekje, bovenop grote stofpluis.

Ik heb de afgelopen uren ons huis van boven tot onder gepoetst. Een ritueel dat voor mij past bij op vakantie gaan. Want dat ga ik de komende dagen doen; naar het eiland waarvan wordt gezegd dat de godin Aphrodite daar aan de kust uit het schuim van de zee geboren werd. Hoe symbolisch dat nu uitgerekend een schelp, attribuut van Aphrodite, aan mijn schoonmaakwoede is ontsnapt.

Tijdens het poetsen heb ik alle tijd om na te denken. Ik heb er nooit een hekel aan gehad, en al helemaal niet toen ik het boek De magie van het huishouden ontdekt had. Omdat dat zo mooi beschrijft hoe je schoonmaakklussen kunt inzetten voor persoonlijke ontwikkeling. En toch is er een tijd geweest dat ik me schaamde voor hoe ons huis erbij stond.

Er kwam namelijk een moment in mijn leven waarop het huishouden niet meer volstond om aan mijzelf te werken. Waarop er ook een innerlijke schoonmaak moest plaatsvinden. Met behulp van lieve (en soms ook minder lieve), bekende en minder bekende mensen om mij heen. Een innerlijke schoonmaak, die zoveel van mij vergde, dat ik weinig energie meer had voor mijn huishouden.

Maar vandaag geniet ik er als vanouds van, om kamer na kamer te voelen veranderen qua energie. Van vermoeid, rommelig en stoffig naar vernieuwd, verjongd en verfrist. En ik realiseer me dat ik het schoonmaakritueel nodig heb om me los te maken van wat me dagelijks lief is om op reis te kunnen gaan.

Ik laat de wind letterlijk en figuurlijk door het huis waaien, en laat wat me dierbaar is even door mijn handen gaan. Steek na het poetsen in alle kamers een wierookje aan (de mannen zijn niet thuis 😉), en nu geniet ik even van de stilte en de ruimte van een schoon thuis.

Straks draai ik nog een was en doe ik boodschappen voor Grote en Kleine Zoon die thuisblijven. Ik laat zo min mogelijk klusjes voor ze achter, hebben zij ook een beetje huishoudmagie, zomaar ontvangen van de schone fee.

Advertenties

4 gedachtes over “Huishoudmagie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s